Д-р Ненков: Днес ще протестират хората, които не бива да бъдат ощетявани

Д-р Мирослав Ненков
11.04.2018 / 09:24

От тези 1,7 млрд. лева, които НОИ плаща на хора с увреждания, една немалка част отиват при хора, които нямат нужда от този вид помощ". Това коментира пред NOVA д-р Мирослав Ненков, бивш министър на здравеопазването.

Днес се очаква 6000 души да се съберат пред Министерския съвет, за да изразят недоволството си срещу спорните промени в медицинската експертиза, от които обаче вчера следобед властта се отказа.

Задният ход за реформата в ТЕЛК дойде след разговор между премиера, здравния и социалния министър. Те обявиха, че няма да се предприема нищо, докато няма консенсус с хората с увреждания.

Първоначално предвидената реформа предвижда инвалидната пенсия да зависи само от основното заболяване, но не и от придружаващите. И да се решава колко работоспособен е всеки болен, а не колко неработоспособен е. И макар че управляващите промениха плановете си, хората с увреждания не се отказват от протеста.

„Бъбречната криза какво усложняващо заболяване е? То е също процент“, коментира Ненков.

"В самото начало на мандата си това правителство, от което и аз бях част, обеща пред обществеността да направи тази реформа в ТЕЛК. Тогава нашият екип предложи нещо много по-лесно и бързо - да се отделят тези хора, които взимат неправомерно социални придобивки и те да бъдат лишени от тези социални придобивки. И парите да отидат при истински нуждаещите се", коментира д-р Ненков.

„Днес на този протест ще бъдат хората, които не бива по никакъв начин да бъдат ощетени от каквато и да е реформа. Там няма да бъдат тези с ТЕЛК-овете, които са неуволняеми позиции по общини и администрации“, посочи още той.

„Това е двойна ножица. Веднъж около 200 000 ще изпаднат под 50% и няма да получат никаква подкрепа. И втори път - ще се превърнат в работоспособни, но безработни хора с увреждания”, коментира по-рано д-р Боряна Холевич, председател на Сдружението на лекарите от ТЕЛК – София.

Източник: nova.bg
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев