Миньори излизат на протест пред Министерство на енергетиката

Миньори на протест
20.04.2018 / 13:10

На 24 април миньорите от Марица изток ще излязат на протест пред Министерство на енергетиката. Това обяви Димитър Манолев преди да започне срещата а президентите на "Подкрепа" и КНСБ Димитър Манолов и Пламен Димитров с енергийния министър Теменужка Петкова по исканията на синдикалистите.

Миньорите настояват да се увеличи поне с 15 процента цената на добиваните въглища, за да могат мините да бъдат финансово и технически осигурени, предаде КРОСС.

Бъдещите действия на миньорите зависят от резултатите от срещата с министър Теменужка Петкова. Засега плановете са шествието да тръгне от Министерския съвет, през сградата на Комисията за енергийно и водно регулиране, до Министерството на енергетиката.

"Нещата вече стигнаха дотам, че не можем да изпълняваме програмите по здравословни и безопасни условия на труд. Работим под себестойност вече на тон. Дори сме минали границата на това, което изискват науката и правилата за работа в тези условия. Решението е увеличението на цената на въглищата. Тази цена следва да бъде увеличена с 15 процента, за да можем да покрием разликата, която се получава в увеличението на цената на тока, разликата в минималната работна заплата и необходимите инвестиции", каза председателят на Миньорската федерация на "Подкрепа" Владимир Топалов.

Сега цената е 77 лева за т.нар. „тон условно гориво“. Топалов нарече "спекулации" твърденията, че ако се увеличи цената на въглищата, ще се вдигне и цената на тока. От "Подкрепа" започнаха и кампания за увеличение на възнаграждението за час нощен труд от сегашните 25 стотинки на 2 лева и 55 стотинки.

За лошото състояние на мините, които произвеждат въглищата за трите ТЕЦ-а от Маришкия басейн – двете американски централи и държавната "Марица-изток" 2, синдикатите предупреждават непрестанно, каза по-рано Александър Загоров от КТ "Подкрепа":

"Имаме притеснение, че от геологична и финансова гледна точка има рискове, които могат да се съчетаят непрогнозируемо и да стане една катастрофа, която да заличи временно или за постоянно 30% от българската енергетика", каза той.

Министър Петкова заяви готовност да изслуша аргументите на синдикатите, но не се съгласи с тяхното твърдение за лошото състояние на Мини "Марица Изток" .

"Нашите мини бяха на печалба. И миналата година, и тази година също ще бъдат на положителен финансов резултат. Инвестирахме една много сериозна част от този ресурс в нова техника, в доставката на необходимите резервни части и материали. Смея да твърдя, че условията за работа в мините са добри. Надявам се да можем да обсъдим това, което те смятат, че може да се доусъвършенства", убедена е Петкова.

Снимка: Интернет
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев