Музиканти и акушерки се учат да мятат гранати във военния университет

.........
28.04.2018 / 10:05

Музиканти, акушерки и компютърджии зарязаха удобствата на цивилния живот и напълно доброволно постъпиха във военна казарма. В продължение на един месец 13 смелчаци, мъже и жени на възраст от 21 до 36 години, минават курс по начална военна подготовка в Националния военен университет във Велико Търново. Те са подбрани от многото желаещи от страната след основна проверка на физическото им състояние. Изискванията към мераклиите да носят пушка са да са български граждани, неосъждани, в добро физическо и психическо състояние и да не са отбивали военна служба.

В продължение на четирите седмици в НВУ доброволците проведат различни занятия по тактическа и строева подготовка, ядрена, химическа и биологична защита и се учат да боравят и стрелят с огнестрелните оръжия, на въоръжения в българската армия. Всички доброволци споделят с ентусиазъм, че са решии да минат курса по военна подготовка не само от любопитство, но и за да бъдат полезни на своята родина в случай на военен конфликт. Занятията по маршируване, физическите упражнения и стрелбите под палещите лъчи на слънцето не ги затрудняват толкова, колкото ранното сутрешно ставане. Дневният режим на доброволците курсисти е разпределен стриктно по часове и включва: ставане от сън в 6,00 ч., физзарядка, закуска и сутрешен развод, учебни занятия до обяд и след обяд и вечерна проверка. Личното време на курсистите е като на редовите курсанти във военното училище, от 19,00 до 21 ч. Само тогава могат да слязат в града, през цялото останало време са на територията на университета. След приключането на едномесечното обучение, 13-тимата доброволци ще положат изпити и военна клетва, след което ще бъдат зачислени официално в резерва на армията ни.

Всеки един от доброволците признава, че има лични причини и мотиви за да се включи в курса по начална военна подготовка, организиран в Националния военен университет. 21-годишната Катерина Кърчева от Бургас се занимава с народна музика. Признава, че харесва униформите и вероятно е наследила това от баща си, който е полицай. Освен това обаче в курса я довела и любовта към родината и желанието и да служи в армията. Крехкото момиче тежи 47 кг., но това не и пречи да мъкне върху себе си пълното бойно снаряжение, тежащо още 10-15 кила. Колежката и Памела Митова пък учи за акушерка, но е категорична, че не смята това да е професията и, защото не я чувства в сърцето си. не изключва възможността да кандидатства и да стане курсант в НВУ, а след това да свърже живота си с армията. Никола Балтаджиев от Каварна пък по професия е педагог, но сезанимава с частен бизнес в областта на рибарството и пчеларството. Той не смята да става професионален рейнджър, но дошъл тук да изпита адреналина на военното обучение. Никола категорично опровергава мнението на някои от по-възрастните, че днешните младежи, които не са минали през казармата са мамини синчета и лигльовци. „Не сме лигльовци. Или поне такива може да сме през първите 5-6 дена на обучението. След това бързо се вземаме в ръце. Тук се учим на много полезни неща, сред които за мен на първо място е дисциплината”, твърди Никола. Той с усмивка признава, че най-трудно в началото му било ранното ставане сутрин, но вече бил свикнал.

Майор Николай Цветков, началник сектор Професионално обучение в НВУ „Васил Левски” разказва, че това е вторият вид курс по начална военна подготовка, който се провежда в университета. Предишните няколко години курсът беше предназначен за студенти, като част от тях след това толкова бяха въодушевени от преживяното че кандидатстваха за редовно обучение като курсанти във ВУЗ-а.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев