Посрещнаха чудотворна икона с акатист в Сливен

Икона
28.04.2018 / 16:01

С акатист (бел. ред - песнопение, свързано с усилена молитва, при което вярващите стоят прави), отслужен от сливенския митрополит Йоникий в катедралния храм „Свети Димитър“ вярващите от Града на стоте войводи посрещнаха считаната за чудотворна икона на света Богородица, известна още като „Скоропослушница“.

Храмът се препълни от стотици православни на различна възраст, които таят надежда, че докосването на иконата ще реши семейните им проблеми и ще помогне за зачеване и благополучно раждане.

Иконата е копие и е изографисана на Света Гора през 1893 година. Осветена е в манастира "Дохиар", където от десети век се намира оригиналът. През 1915 година това точно копие на иконата е била подарена на църквата "Св. Александър Невски" в украинския град Ананиев.

До 20 май чудотворицата ще бъде показана в храмовете на 9 от градовете на Сливенска, Ямболска и Бургаски области. Крайната точка на пътуването е в църквата „Свети Йоан Кръстител“ на град Обзор, уточни секретарят на сливенската митрополия Вълкан Янев.

Навършилият наскоро 75 години служител преди броени дни бе отличен с ордена на Българската православна църква „Св.св. Кирил и Методий” - първа степен.

Източник: Монитор
Снимка: kmeta.bg
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев