Хиляди българи на път за трите почивни дни

Пътна обстановка в България
04.05.2018 / 17:04

По основните пътни артерии движението е интензивно още в обедните часове на петъчния ден преди Гергьовден. От 14:00 ч. на всички изходи на София екипи на КАТ ще помагат на шофьорите, като при голямо натоварване движението ще се регулира ръчно.

В цялата страна ще има засилено полицейско присъствие с проверки за употреба на алкохол и наркотици, а също и за каране с непозволено висока скорост. Ще се отнема книжката и на всеки водач, който не си е платил старите глоби.

Междувременно Асоциацията на пострадалите в катастрофи започна информационна кампания за ползата от използване на предпазни колани в автобусите. След тежкия инцидент на АМ „Тракия” с обърналия се автобус, вече се проверява дали пътниците са обезопасени. Те най-често имат на разположение двуточков колан, подобен на този в самолета.

„Инвестираш 7 секунди, печелиш живот” е мотото на информационната кампания. Председателят на асоциацията Владимир Тодоров посочи пред bTV, че коланът предпазва именно при преобръщане, защото най-тежките травми понасят пътниците, които паднат от страната на обръщането – случва се да бъдат затиснати.

90% от пътниците не поставят колани както на задните седалки в автомобилите, така и в автобусите. Заради това всяка година загиват около 300 души, 25 от които деца.

Шофьорите на автобусите признават, че не могат да контролират пътниците да поставят предпазните колани.

Глобата за непоставен колан на пътник е по 50 лв. и за пътника, и за шофьора. Проверките зачестиха след катастрофата край Вакарел, отнела шест живота.

Около празниците пътната полиция предупреди за засилен контрол над автомобилите. Дрегерите също ще са в действие – шофьорите активно ще бъдат проверявани за алкохол и наркотици.

Снимка: bTV
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев