Световни учени катерят Бузлуджа заради Чинията

Бузлуджа
19.05.2018 / 10:22

Световно известни учени в различни области са проявили интерес към съдбата на най-големия паметник на тоталитарното изкуство у нас, някогашният Дом на Партията, по-известен като Чинията на връх Бузлуджа.

В България за участие в конференция за съдбата на тоталитарното архитектурно наследство, която се провежда под егидата на ЮНЕСКО в рамките на европейската година на културното наследство, са немският професор Йорг Хаспел, директор на ИКОМОС - международен комитет за защита паметници на културата; историкът проф. Роберто Балцани (инициатор на програмата ATRIUM, в която участват 18 страни от Югоизточна Европа), руският политолог проф. Александър Никитин, изследователката д-р Саня Хорватинчич и ръководителят на световна компания за дизайн - швейцарецът Уве Брюкнер. В неделя те ще посетят рушащия се от 27 години стоманобетонен мастодонт, за да видят с очите си състоянието му и да предложат варианти за спасяването му и евентуалното му бъдеще използване от обществото.

Проф. Хаспел вече е бил на Бузлуджа през 2015 г., още тогава той коментира, че трябва да бъдат загърбени идеологическите пристрастия и уникалната по своята архитектура сграда да бъде използвана за създаването евентуално на музей на социалистическото изкуство.

По думите му: „Бузлуджа е спящ великан, който не може просто да бъде съборен и трябва деликатно да се помисли какво трябва да се направи там. Бузлуджа не трябва да се оставя само на една партия и не бива да се използва за политически цели“. Ученият предложи страната да направи постъпки пред ЮНЕСКО за вписването на монумента сред световните паметници, които са под нейна закрила.Три години по-късно вече има решение на неправителствената мрежа „Европа Ностра“ за изработването на екшън-план относно санирането на комплекса.

На Бузлуджа те ще се срещнат с областния управител на Стара Загора Гергана Микова, която преди дни за пръв път от 7 години разреши представители на медиите легално да влязат в лабиринтите и да заснемат разрухата.

Губернаторката, която като представител на държавата отговаря пряко за състоянието на конфискувания през 1991 г. комплекс, възнамерява това лято да пропуска вътре срещу заплащане туристи по предварително обезопасен коридор.Това ще бъде първата реална стъпка към социализацията на Чинията, за чието построяване са били похарчени над 14 млн. лв. през 70-те години на миналия ХХ в.

Сред участниците в срещата е и арх. Дора Иванова, създател на фондация „Проект Бузлуджа“, която е автор на проект за превръщането на мастадонта в музей на историята на България.

Източник: Монитор
Снимка: Христо Христов
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев