Сърбия за първи път тази година ще празнува 24 май като ден на славянската писменост

Паметник на Кирил и Методий
21.05.2018 / 15:16

Тази година Сърбия за първи път ще празнува 24 май като ден на славянската писменост, а от следващата година този ден ще стане официален празник на страната.

Това съобщи в Белград Никола Селакович, който е секретар на сръбския президент Александър Вучич. Селакович, заедно с българския вицепрезидент Илияна Йотова поднесоха цветя пред паметника на Кирил и Методий в сръбската столица, предаде "Монитор".

Йотова беше на посещение в Чехия, Словакия и Сърбия по стъпките на светите братя.

"За нас това е особен знак, че вече 24 май ще можем да празнуваме заедно с нашите сръбски приятели, а от догодина той ще бъде и неработен официален празник", заяви тя.

"Светите братя Кирил и Методий в Сърбия са символ на началото на славянската писменост и просвета. Наистина досега не сме отбелязвали празника по най-достойния и заслужен начин, както останалите славянски народи, защото сърбите честваме и Свети Сава като свой национален просветител. Но това не намалява значението на делото на светите братя Кирил и Методий. По инициатива на президента Вучич ще бъде предложен проектозакон за честването на 24 май като държавен празник", допълни Селакович.

Снимка: Интернет
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев