Спомен за Радой Ралин

На снимката: актрисата Лина Шишкова, пианистът и композитор Михаил Шишков и журналистът и композитор Кирил Калев
22.05.2018 / 22:23

На 22 май в зала „Сливен“ се състоя документален музикално-поетичен спектакъл със стихове, епиграми на Радой Ралин „Приятно ми е“. Той е по повод 95 години от рождението на поета и 50 години от забраната за разпространение и изгарянето на книгата му „Люти чушки“.

Специално за спектакъла пристигна синът на автора Кин Стоянов, публицист и изследовател на творчеството на Радой Ралин. В „Приятно ми е“ се включиха журналистът и композитор Кирил Калев, който е и изпълнител на песни по стихове на поета, актрисата Лина Шишкова и пианистът и композитор Михаил Шишков.

В програмата бяха изпълнени няколко песни по стихове на поета, както и негови стихотворения.

Радой Ралин (псевдоним на Димитър Стефанов Стоянов) е български писател, поет, сатирик и дисидент, вдъхновил поколения българи за ценностите на свободата. Роден е в Сливен на 23 април 1922 г.

Радой Ралин за първи път печата стихотворение през 1931 г. в детския вестник „Изгрев“ в Сливен, първите му хумористични стихотворения и анекдоти са публикувани през 1939 – 1940 г. във вестник „Бургаски фар“.

Сатиричните творби на Ралин са изключително популярни. Те бранят народното чувство за справедливост, предусещат взривоопасните зони в социалното пространство. Неговите епиграми активизират и обновяват чисто фолклорни формотворчески традиции. Характерна за епиграмното му изкуство е книгата „Люти чушки“, изгорена през 1968 г. в пещите на Полиграфическия комбинат в София, с няколко издания в чужбина на български език. Сатиричното творчество на Радой Ралин преосмисля и актуализира традициите на притчата, пословицата, поговорката, баснята, народната приказка. От фейлетонно-злободневното, анекдотичното (в ранния си хумор) сатирикът стига до философски вглъбената сатира, до сатиричния роман-есе („Кадровикът Теофраст“).

Радой Ралин възражда нетрадиционните за българската сатира кратки жанрови форми – апострофа, афоризма, сатиричната парабола; разширява жанровата територия на съвременната сатира, вътрешновидовото богатство с уникалните си думи-хибриди. Ралин работи активно във всички жанрове на сатиричното изкуство.

Превеждан е на 27 езика (включително и китайски).

Умира на 21 юли 2004 г.

Още снимки от новината

Кин Стоянов, актрисата Лина Шишкова, пианистът и композитор Михаил Шишков и журналистът и композитор Кирил Калев

 

Текст, снимки и видео клип: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев