100 млн. лв. са необходими, за да се спаси Варна от наводнения при силен дъжд

Наводнена Варна
05.06.2018 / 21:38

"Общо над 100 млн. лв. са необходими на Варна, за да не се наводнява градът при интензивни валежи като вчерашния", съобщи кметът Иван Портних на пресконференция. От десетилетия проблемът остава нерешен, тъй като в централната градска част битовата и дъждовната канализация трябва да се разделят, обясни Портних.

Изграждането на разделна канализация в центъра на Варна ще струва над 60 млн. лв. Проект има, но финансиране - все още не. Необходим е и нов колектор Битоля-Пирин, който би поел дъждовните води, които в момента се стичат от горната до долната част на Варна. Неговото изграждане ще коства 40 млн. лв.

Търсят се възможности за финансиране на двете инфраструктурни подземни съоръжения, но засега не е ясно откъде ще бъдат осигурени средствата. Докато не се раздели канализацията в центъра и не се изгради новият колектор, при интензивни валежи като вчерашния Варна ще продължи да се наводнява, стана ясно от думите на кмета.

Портних сравни вчерашния дъжд с бедствието в Аспарухово през 2014 г. За два часа във Варна се е изсипал дъжд колкото за месец и половина. Средната месечна норма е 50 л/кв.м, а само вчера количеството вода е било 72 л/кв.м. В пика на валежа - в рамките на най-критичните 5 минути - количеството на дъжда дори е било 160 л/кв.м.

"Щетите по тротоарите и настилката по ново ремонтираните пътни участъци ще бъдат възстановени за сметка на фирмите изпълнители, като работата им започва още днес", увери Портних. Свлечените земни маси ще бъдат разчистени, подлезите - отводнени.

"Строителството на новия бул. „Левски” ще бъде спряно докато не изсъхне почвата по трасето. Иначе по изградената досега инфраструктура на новия булевард няма сериозни щети", увери Иван Портних.

Източник: Дарик
Снимка: Фейсбук
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев