Две художнички показват в галерия „Май“ как се прави приложна живопис

Цанислава Петрова
18.06.2018 / 16:07

Десетки ученици посетиха днес галерия „Май“ в рамките на проект „Дни на изнесените ателиета“, който се провежда в нашият град.

На 18 юни по програма сутринта дойде художникът Цанислава Петрова за да демонстрира как се прави рисувана коприна, а на обяд в галерията пристигна и Изабела Банкова, която показва пред децата как се прави рисунка на яйце.

Живопис е вид изящно изобразително изкуство и представлява нанасяне на боя, пигмент, цвят и други оцветители върху дадена повърхност. Изразното средство на живописта е цвета. Боята обикновено се нанася с четка, но може да се ползват и други инструменти като шпатули, гъби и пистолет за боядисване.

Живопистта е начин на творческо изразяване и може да се направи в многобройни форми. Рисуването, движението с ръка (в екшън пейнтинга), композицията, сюжета (в наративното изкуство) и абстракцията (в абстрактното изкуство) освен другите естетитични жанрове служи за изразяване на идейното намерение на художника. Картините могат да бъдат натуралистични и природни (както е в натюрморта и пейзажната живопис), фотографски, абстрактни, исторически, символични (в символичното изкуство), емоционални в експресионизма или от политически характер (както е в артивизма).

Част от историята на живопистта в източното и западното изкуство е доминирана от духовни мотиви и идеи. Примери за този вид живопис варират от произведения на изкуството, изобразяващи митологични фигури в грънчарството, до библейски сцени, изрисувани върху вътрешните стени и таван на Сикстинската капела и до сцени от живота на Буда или други образи от източен религиозен произход.

В живописта основата на картините включва различни повърхности: стени, хартия, платно, дърво, стъкло, глина и бетон. Освен това към рисунката могат да се добавят и множество други материали: пясък, глина, хартия, гипс, позлата като и различни по-малки предмети.

Още снимки от новината

Изабела Банкова
Рисуване на яйца
.........
.........
.........
.........

 

Текст, снимки и видео клипове: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев