От КНСБ предлагат помощта за хората с увреждания над 90 процента да бъде увеличена двойно

Пламен Димитров
20.06.2018 / 16:34

От КНСБ предлагат помощта за хората с увреждания над 90 процента да бъде увеличена двойно, съобщи във Велико Търново президентът на синдикалната организация Пламен Димитров, цитиран от БТА.

По думите му в момента 86 хиляди души с тежки увреждания и приковани на легло получават добавка от 90 лева за чужда помощ.

Според синдикатите двойното увеличение ще даде възможност на хората, които се нуждаят от такава помощ, сами да преценят в кой момент и как трябва да я получат.

Предложението е изпратено днес в МТСП и до Министерството на финансите.

Според Димитров неправителствените организации, които представляват хората с увреждания, трябва да предложат критериите за допълнителната помощ, диференцирайки нуждите на всеки един човек.

Той посочи, че за да се реализира идеята, са нужни още между 80 и 100 милиона лева от бюджета.

Димитров подчерта, че е недопустимо да се противопоставят отделните категории на хората с увреждания, защото всеки един човек има своята специфична нужда, която трябва да бъде отчетена.

Според Пламен Димитров след приетата днес оставка на заместник-министъра на труда и социалната политика Росица Димитрова, министерството е изгубило един специалист в тази област. Той допълни, че оставката нито решава, нито облекчава ситуацията, свързана с хората с увреждания, която продължава да е без изход.

Президентът на КНСБ посочи, че за 2019 година предложението на синдикатите е заплатите в частния и бюджетния сектор да бъдат увеличени между 15-20 процента. Той отбеляза, че увеличението на учителските заплати е едно добро начало, но хора от различни сектори очакват също ускорено и устойчиво покачване на възнагражденията си.

По думите му това е важно, защото е начин работещите да останат в страната. Той цитира статистика, която показва, че българското население намалява между 30-35 хиляди души годишно, както с низходящите демографски показатели, така и с икономическата емиграция.

Във Великотърновска област ръководството на синдикатите организира срещи с работещи и служители от предприятия, в които няма създадени синдикални организации. Целта е до есента да бъдат посетени над 200 фирми, в които работниците да научат повече за своите права.

Източник: bTV
Снимка: БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев