Една година еврокомисар - каузите на Мария Габриел

Мария Габриел
16.07.2018 / 10:37

В началото на юли миналата година Мария Габриел беше избрана за еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество в Европейската комисия. Каква е равносметката от работата й година по-късно и какви са новите й цели в сферата на цифровизацията - това обясни самият еврокомисар в студиото на "Денят започва".

В началото на разговора Мария Габриел коментира темата с масовата евтаназия на животни у нас и как европейските институции могат да помогнат за решението на проблема на българските животновъди.

Мария Габриел, еврокомисар: Никой не говори за санкции към България. Имаме ясно установени огнища на зараза и българските власти спазват правилата. Получих много ясен ангажимент от Европейската комисия, че стопаните ще получат максимално обезщетение.

От днес в България има и експерти от Европейската комисия. Според тях, подходът на службите е правилен, от тук нататък е важно фермерите да бъдат компенсирани в този труден момент за тях, обясни Мария Габриел.

Еврокомисарят коментира и реализираните през последната една година цели в ресор цифровизация, за който отговаря в Европейската комисия.

Мария Габриел, еврокомисар: Имам един водещ принцип - човекът да бъде в центъра и да бъде този, който управлява технологиите. Искрено вярвам, че роботите и машините няма да заместят човека, затова е важно да инвестираме в този процес, в който той контролира машините и им дава смисъл.

Еврокомисарят обясни, че най-напред работата й е започнала със законодателството за реализиране на единен цифров пазар, който е с потенциал от 415 млрд. евро годишно. Освен това, се работи по законовата рамка на аудио-визуалната и медийната директиви, където е защитата на малолетните и рекламните правила.

Мария Габриел, еврокомисар: Имаме много конкретни мерки по отношение на киберсигурността - нещо, по което нямаше законодателни предложения, когато постъпих като еврокомисар. Кибератаките нарастват с всеки изминал ден, затова е важно не само да осигурим защита на нашите лични данни, но и нашата критична инфраструктура - енергетика, транспорт и т.н.

За първи път в бюджет на ЕС има програма "Цифрова Европа" с бюджет 9 млрд. лв, допълни Габриел.

Тя коментира и опасността от дезинформация с фалшиви новини и нужната регулация за медийното съдържание.

Мария Габриел, еврокомисар: Няма човек или институция, която може да предложи рецепта чудо на този проблем. За последните 9 месеца за първи път имаме дефиниция на този феномен. Имаме група, която даде ясни препоръки за работа,. Най-краткосрочната цел е разработване на Кодекс за борба с дезинформацията онлайн, очаквам конкретни мерки и резултати до октомври.

До края на годината стартираме и обмен на добри практики за журналисти и за първи път ще организираме Европейска седмица на медийната грамотност.

Еврокомисарят коментира и темата с отпадането на роуминг за Западните Балкани.

Мария Габриел, еврокомисар: Няма да крия, че водим трудни преговори с операторите от Западните Балкани. От юли 2019 г. цената ще е 70 евроцента за мегабайт, като сме стартирали мониторингов процес, който да ни позволи след година да дадем вече указания как ще намаляват цените.

Източник: БНТ
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев