В Ямболско откриха разширение на газопровода за Турция

......
03.08.2018 / 15:45

В ямболското село Лозенец откриха разширение на транзитния газопровод за Турция. Отсечката е дълга 20 километра.

Изграждането на 20-километровата газопроводна отсечка от компресорна станция Лозенец до Недялско се реализира с цел повишаване на сигурността и капацитета на съществуващата транзитна газопреносна мрежа.

След разширяването на газопровода ще бъдат увеличени възможностите за транзитиране на природен газ през връзката от 14 млрд. куб. м на 15,7 млрд. куб метра годишно. Освен това ще може да се пренася синьо гориво и в обратна посока – от Турция към България.

Дейностите са част от проекта за рехабилитация, модернизация и разширение на газопреносната система, определена като проект от общ интерес за Европейската комисия.

На събитието присъстваха премиерът Бойко Борисов, енергийните министри на България и Турция Теменужка Петкова и Фатих Дьонмез, както и представители на „Булгартрансгаз“ и „Главболгарстрой“.

Изпълнителите на проекта уточниха, че благодарение на ефективното сътрудничество с турската страна той е изпълнен 4 месеца по-рано, при това с по-малко от предвидените средства.

„С тиха, умерена дипломация останахме верни приятели с Турция. Там, където минават газопроводи и има ядрени централи, никой не ги бомбардира. Там винаги има мир”, обяви Борисов.

Източник: bTV
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев