Обвиниха 9-ма от групата на Митьо Очите

......
03.08.2018 / 18:11

Повдигнати са обвинения на 9-ма души след спец операцията в Слънчев бряг, при която бе неутрализирана организирана престъпна група за изнудвания, палежи и нанасяне на телесни повреди, съобщи и.ф. шеф на спец прокуратурата Даниела Начева.

Тя, зам.-директорът на ГДБОП старши комисар Стефан Джолев, директорът на ОДМВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов и един от наблюдаващите разследването прокурори – Евгения Станкова, дадоха подробности по акцията.

Тя е започнала в четвъртък сутринта и е проведена едновременно в Слънчев бряг, Бургас и Ямбол. Установени са всички участници в бандата и са им повдигнати обвинения - 5-ма са арестувани и в събота спец прокуратурата ще поиска от съда да им наложи мярка за неотклонение „задържане под стража“, а трима се издирват и затова са обвинени задочно.

Сред тях е соченият за лидер на групата Димитър Желязков – Очите, другите са общински съветник в Несебър и още един мъж.

Бандата е действала от 2010 г., разследването й продължило 2 г. Основният механизъм на действие бил да установят на територията на Южното Черноморие и най-вече в Слънчев бряг търговски дружества, които развивали сериозен и успешен бизнес и след това чрез заплахи и палежи ги принуждавали да плащат такса „спокойствие“. На тези, които отказвали да се подчинят, им опожарявали автомобилите и кафемашините, и ги пребивали.

„Когато беше планирана операцията, знаехме, че лидерът на групата е извън България. Той е напуснал страната няколко дни преди това. Обвинен е за издирване и на територията на ЕС, и извън него. Не е бил изчакан да се върне, за да не изтече информация. Заем къде е и ще осигурим неговото участие в процеса. Другият издирван е в чужбина от 2,3 месеца. А общинският съветник не е бил намерен на адреса си и е обявен за общодържавно издирване. Ще се установява точно каква е била неговата роля, но е доказано неговото участие. Криминалната престъпност се е сраснала и с властта. Целта на операцията е не тя да бъде насочена към конкретно лице, а да бъде установена и доказана цялата престъпна дейност, за да може този сегмент да бъде неутрализиран по някакъв траен начин“, каза прокурор Начева.

Претърсена е банкова касета, държана от общинаря, и в нея са намерени 60 000 лв. От участниците в групата са иззети Порше кайен, Ауди, БМВ Х5 и други луксозни коли. Иззети са наркотици, части за автомати, два газови пистолета, преправени в бойни, както и общо 90 000 лв. Разпитани са свидетели пред съдия от спецсъда.

„Цел на групата, освен рекет, е и създаване на регионален монопол. - търговия с автомати за напитки и храни, предоставяне на погребални услуги, таксиметровия превоз“, разказа старши комисар Калоянов.

Досега са установени 6-ма пострадали от бандата, но техният брой ще расте. Разследващите са категорични, че не е имало теч на информация за акцията, тъй като задържаните са били изненадани в домовете си.

„Обикновените хора ще усетят ефекта от нашата работа, защото целта не е конкретна фигура, а цялостна престъпна дейност“, каза прокурор Начева.

„Димитър Желязков ще бъде хванат. Има МВР, главен секретар – те могат да обяснят всичко, но вие си нямате на представа колко усилия струва това, което направихме“, заяви пред журналисти премиерът Бойко Борисов.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев