Голям курбан за здраве в Добринище

Курбан
18.08.2018 / 21:15

Днес в Добринище от ранни зори 35 агнета и над 20 петли закъкриха в 27 казана за храмовия празник „Успение на Пресвета Богородица“. Тази година миряните от курортното градче под Пирин решиха да раздадат курбана за здраве в събота, защото в сряда на самата Богородица, 15 август се постеше.

Още на разсъмване над тридесет жени и мъже запретнаха ръкави и се заеха с приготвянето на традиционния курбан. Мъжете отговаряха за мръвките, а жените дробиха сръчно кромид, чушки, картофи, зелен фасул, домати и т.н. Баба Здравка Галчева и тази година е традиционния майстор на курбана и зорко контролираше процеса.. Според нея тайната на вкусния курбан е в месото и подправките.

Точно в 12:00 часа по обед с празничен камбанен звън разнесъл се от над 330 годишната църква жителите и стотиците гости на Добринище бяха поканени да опитат курбана за здраве. Така днес те празнуват двоен празник - Успение на Пресвета Богородица и Успение на Св. Йоан Рилски Чудотворец, който Българската православна църква отбелязва на 18 август.

Най-старият храм не само в Добринище, но и в района - църквата "Успение на Пресвета Богородица" е построена през 1684 г. За своята 330-годишнина храма беше основно реставриран и обновен благодарение на христолюбиви и родолюбиви българи.Църквата е била разрушавана два пъти при османските нашествия, след което е възстановена през XVIII-XIX век, както и по време на Балканската война /1912-1913 г. През 1980 г. църквата рухва, но е възстановена 1985 г. От някогашния храм са запазени четири царски икони и една каменна икона с ктиторски надпис от първата половина на XIX век.

Източник: Монитор
Снимка: pirinsko.com
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев