НФСБ остава в управляващата коалиция, но с условия

......
03.09.2018 / 17:27

НФСБ ще гласува против оставките на министрите Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски. Това заяви Валери Симеонов на брифинг.

След три дни размисъл заплахите за напускане бяха заменени с декларация и нови условия към коалционните партньори. Симеонов и хората му се разбунтуваха, защото премиерът не ги предупредил за оставките на трима министри. А те са недоволни от четвърти. Не харесват и как се управлява патриотичната парламентарна група. Не искат Волен Сидеров да е едновластен ръководител там.

„Кадри, изграждани с години, се жертват с лека ръка поради криворазбрано поддържане на политически рейтинг. Това е пореден случай, в който премиерът Борисов действа като едноличен управник, в разрез с договореното коалиционно споразумение и в нарушение на нормалните коалиционни отношения”, заяви Валери Симеонов.

„Свидетели сме на яростен отпор на маргинални групи, насъскани от опозиционните партии БСП и ДПС, които не желаят провеждането на реални реформи”, каза още Симеонов.

По думите му желанието да се угоди на всеки води до неубедително управление и риск от неизпълнение на управленската програма на коалицията.

„Стабилността на коалиционното управление е застрашена и от непрекъснатите атаки срещу всички предложения на НФСБ в парламентарната група от страна на партньорите в коалиция „Обединени патриоти”. Провежда се масирана медийна кампания за оклеветяване и очерняне на НФСБ, каквото не провежда дори основният ни политически опонент ДПС”, каза още Валери Симеонов.

Той оцени темповете, с които се изпълнява подписаната програма за управление, като незадоволителни.

„Липсва воля за извършване на необходимите реформи в най-важните сфери на обществения живот. Извършват се политически назначения и уволнения зад гърба на НФСБ. Липсва нормален работен диалог и в малката, и в голямата коалиция. ПГ на „Обединените патриоти” в Народното събрание се е превърнала в механичен сбор от депутатите на три партии, практически без действащо ръководство”, каза още вицепремиерът.

„В тази връзка изискваме решителна промяна в начина на управление и на коалиционното взаимодействие от страна на премиера и партия ГЕРБ. Ускоряване на изпълнението на заложените в управленската програма задачи, свързани с осъществяването на реални реформи в сферата на пенсионното дело, повишаване на доходите, насърчаване на дребния и среден бизнес и реални антимонополни действия”, заяви Симеонов.

От НФСБ призовават осъществяването на необходимите реформи да не бъде жертвано заради „съмнително поддържане на политически рейтинг чрез показно решаване на проблеми”.

"Ако бойкотът на законодателните инициативи на НФСБ продължи, Националният изпълнителен комитет ще инициира свикване на заседание на Националния политически съвет, на който да се обсъди въпроса за прекратяване на участието на партията в коалициите и управлението на държавата", завърши Валери Симеонов.

Според другия вице премиер от Патриотите Красимир Каракачанов, ако Борисов държи на трите оставки, депутатите от ВМРО ще ги подкрепят в парламента. НФСБ ще гласува "против".

"Всяка ситуация, при която част от коалицията напусне, не е добре за самата коалиция. Моето поведение е било и ще бъде към това да се запазва коалицията, да се търси баланс и да се търси диалог, а не да се търси... ще бъда по-мек, не да си организираме престрелки през медиите. Аз съм си приготвил една синя каска - ще взема да я занеса вече на коалиционния съвет"

Източник: NOVA
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев