Планински спасители дадоха първа помощ на китайка, пострадала на Рила вчера следобед

Планински спасители
07.09.2018 / 13:23

5-ма от доброволци-спасители, известни като Ангелите от планината, оказаха първа помощ на 60-годишна китайка. Тя пострадала тежко след падане в района на Седемте рилски езера. Инцидентът е станал вчера в 12:45 часа, когато е получен сигнал на тел.112, съобщи "Монитор".

„Пристигнахме при пострадалата туристка около 14:30 часа. Наложи ни се да носим на ръце планинска спасителна количка, която дори и празна тежи поне 35 кг. Заварихме жената в изключително тежко състояние. Тя имаше открито счупване на глезена на левия крак. Едната кост беше изскочила навън, болките й бяха неописуеми. Веднага я шинирахме и я свалихме на ръце до лифта. На място ни очакваше медицински екип от Спешен център – Сапарева баня. Жената е закарана директно в столичната клиника Пирогов за операция, тъй като счупването беше много сериозно“, коментира завеждащият Планинска спасителна служба – Дупница, Божидар Джокин, който също е участвал в спасителната акция.

Пострадалата туристка пристигнала ден по-рано и се настанила в една от хижите в района на Рилските езера.

„Както повечето туристи, на които оказваме помощ, така и тази жена беше с маратонки. Просто не беше подготвена за тази част на планината. Много е важно туристите да бъдат с високи обувки, които да обхващат глезена. Така при едно изкълчване няма да се стига до подобни тежки фрактури“, обясни още Джокин.

Снимка: Интернет
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев