Майките на деца с уреждания готвят масови протести в цялата страна

Майки на деца с увреждания
22.09.2018 / 09:21

Вчера следобед нито един депутат от управляващата партия не дойде да се срещне с майките от инициативата "Системата ни убива" при палатката до парламента. Въпреки че протестиращите от няколко месеца майки изпратиха лични покани на всички народни представители, на мястото на срещата дойдоха само десетина - представители на опозицията.

За пореден път майките поискаха гаранция, че законите за личната помощ и за хората с увреждания ще бъдат гласувани до 1 октомври и ще заработят от следващата година. Присъстващите депутати споделиха притесненията си, че бюджетната процедура за 2019 г. ще приключи преди приемането на двата закона, и обещаха да направят нужното за финансовото им гарантиране.

Протестиращите майки обаче отхвърлиха първоначалните мотиви на управляващите, че няма средства за изпълнение на закона за личната помощ.

"Ясно е, че през последния месец се намери финансов ресурс за увеличаване на заплатите на администрацията,намери се ресурс за построяване на нов стадион, предполагам, че ще има финансов ресурс и за приемането на този закон", коментира Кристина Николаева, една от протестиращите майки.

Председателят на социалната комисия в парламента и депутат от ДПС Хасан Адемов обеща, че веднага след внасянето на закона за хората с увреждания в парламента, той ще бъде разгледан в пакет със закона за личната помощ на първото възможно заседание. Според Адемов дори да има разминаване в сроковете на бюджетната процедура и приемането на двата закона, те ще получат нужното финансиране за догодина.

В същото време майките твърдят, че ако законите не бъдат гласувани до 1 октомври, още на следващия ден започват масови ефективни протести в цялата страна.

Една от тях - Боряна Драганова, отправи предизвикателство към депутатите: "Направете така, че всеки от вас да прекара три дни в едно семейство, където има дете над 18 години с тежко увреждане. И тогава елате да гласувате законите. Сигурна съм, че ще имате друг поглед върху нещата".

Източник: Дарик
Снимка: БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев