Почина Шарл Азнавур

Шарл Азнавур
01.10.2018 / 21:41

Шарл Азнавур, последният ярък представител на френския шансон, почина през нощта в неделя срещу понеделник в дома си в Прованс, Южна Франция, оповести негов говорител, цитиран от Франс прес.

Истински посланик на френската култура, най-известният в чужбина френски певец се бе върнал от турне в Япония, след като бе принуден да отмени свои концерти поради счупване на ръка при падане.

Той трябваше да изнесе концерт в Брюксел на 26 октомври, последван от шоута през ноември и декември в района на Париж, преди да тръгне на малко турне във Франция.

През последните няколко седмици Азнавур, който е роден в Париж на 22 май 1924 г. и родителите му са арменци, отмени няколко концерта. Първо през април в Санкт Петербург заради спазми на мускулите на гърба, а след това през месец май поради фрактура на лявата си ръка. "Не съм стар, а възрастен - бе заявил певецът. - Това не е едно и също."

Прочул се с песните си "La Boheme", "La Mamma" и "Emmenez-moi", той бе известен също с ангажирането си в полза на Армения и с написването на песни за други изпълнители, като Жулиет Греко, Жилбер Беко, Едит Пиаф, която го поддържа в началото на кариерата му и е сред "четирите кардинални точки" в живота му заедно с Шарл Трене, Константин Станиславски и Морис Шевалие.

"Кариерата ми е неочаквана, но за пример“, бе доверил "френският Синатра". „Всичко е въпрос на късмет". Може би е въпрос на късмет, но също на талант и воля, защото в началото на кариерата си е трябвало да се бори, за да се наложи, преди да стигне до върховете.

Азнавур навлиза в света на песента в началото на 40-те години на миналия век заедно с Пиер Рош. През 1946 г. среща Шарл Трене и Едит Пиаф.

По онова време пише песни за други изпълнители - "Plus bleu que le bleu de tes yeux" за Пиаф, "Je hais les dimanches", която е одобрена от Жулиет Греко, след като била отхвърлена от Пиаф, но няма никакъв успех като изпълнител.

Нещата се променят през 50-те с успеха на песента "Sur ma vie" (1954) и участията му в концерти в прочутата парижка зала "Олимпия".

През 1960 г. се снима във филма "Не стреляйте по пианиста" на Франсоа Трюфо и излиза една от най-известните му песни - "Je m'voyais deja". През 1963 г. Азнавур триумфира в "Карнеги хол" в Ню Йорк и става световна знаменитост. Тогава за пръв път посещава Армения.

Негови песни са изпълнени от известни певци - "La Mamma" от Рей Чарлз, "Les plaisirs demodes" от Фред Астер, "Hier encore" от Бинг Кросби.

Азнавур се снима също в "Тенекиеният барабан" (1997) на Фолкер Шльондорф и "Призраците на шапкаря" (1982) на Клод Шаброл.

През 1991 г. поделя сцената в Париж с Лайза Минели. Докато други музиканти обмислят възможността да се пенсионират, той продължава да изнася концерти.

"Никога не съм произнасял думата "сбогом", сподели Азнавур през 2011 г., преди да изнесе поредица от 22 концерта в "Олимпия" по повод 87-годишнината си.

Източник: БТА
Снимка: gettyimages
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев