Таванът на пенсиите няма да отпадне

Министерски съвет
04.10.2018 / 13:24

Таванът за пенсиите няма да отпада. Това реши правителството в четвъртък на спешна среща, свързана с бюджета за 2019 г., съобщава NOVA.

От 1 юли следващата година най-високата пенсия става 1200 лева. Понастоящем тя е в размер на 910 лева. Според президента на КНСБ Пламен Димитров промяната ще позволи 41 000 от общо 61 000 българи да получават "това, което им се полага".

"Изчисленията не ни дават възможност таванът да падне. Има разминавания между осигурителния принос и вписаните пенсии. Има едни екстремно високи пенсии, които заради пенсионните формули през годините се смятат за нереални", обясни финансовият министър Владислав Горанов.

Кабинетът утвърди увеличението на заплатите в бюджетната сфера от Нова година. Те ще скочат с 10%. "Правителството ще гарантира, че в някои агенции и в приходните администрации ще бъде по-високо увеличението на заплатите. Тези 10% ще са ориентирани само за увеличение на основното заплащане. На индивидуално ниво заплатата ще стои на две нива – твърда заплата и плаваща. Ние заедно се съгласихме, че МС ще разработи работна група за оценка на всички работещи в тази сфера", обясни Димитров след края на срещата.

Средствата за помощи за най-бедните домакинства у нас пък ще бъдат с 50% повече, отколкото до момента.

Източник: nova.bg
Снимка: БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев