Над 5000 казаха за отмяната часовото време

Часовник
08.10.2018 / 10:14

Над 5000 българи изразиха за броени дни официално мнението си за това трябва ли да отпаднат сезонните смени на часовото време и дали да остане лятното, или зимното, като са се аргументирали за позицията си. Те се включиха в организираното от Министерския съвет онлайн допитване, което стартира в края на септември и ще продължи до 11 октомври.

Мненията на участвалите в него ще се сондират от работна група и ще бъдат взети предвид при оформянето на на позицията на страната ни по темата. Реална промяна пък, може да се очаква още следващата година.

Консултацията се провежда на сайта на дирекция "Координация по въпросите на Европейския съюз“ (www.euaffairs.government.bg), като участието в нея изисква регистрация.

При организираното от Европейската комисия допитване по-голямата част от българите подкрепиха предложението на еврокомисарите да спрем с преместването на стрелките на часовника, като преобладаваха привържениците на запазването на лятното часово време.

Преди няколко дни вицепремиерът Томислав Дончев потвърди, че голяма част от българите са против смяната на времето и че е възможно още следващата пролет да направим последната смяна, за да останем на лятното часово време. Той бе категоричен, че въпросът изисква представително проучване, както и дискусия с експерти, сред които лекари и специалисти по енергийна ефективност.

Ако решенията на различните държави в Европа обаче се разминават, може да се стигне до фрапираща разлика в часовото време дори между съседни страни.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев