Бисер Петков: Осигуровките при 63% от професиите у нас ще са поне върху минималната работна заплата от догодина

Бисер Петков
15.10.2018 / 22:45

Осигуровките при 63% от професиите у нас ще са поне върху минималната работна заплата от догодина. Това каза социалният министър Бисер Петков преди началото на Надзорния съвет на НОИ, който одобри проектобюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО ), предаде "Монитор".

От догодина минималният осигурителен доход за само осигуряващите се ще се увеличи от 510 на 560 лв., а за земеделските стопани и тютюнопроизводителите от 350 на 560 лв. Максималният осигурителен доход пък от 1 януари 2019 ще стане 3000 лв. По думите на Петков от догодина държавата ще даде с 250 млн. лв. по-малко за покриване на дефицита в държавното обществено осигуряване. Това било следствие от повечето осигуровки, които постъпвали в НОИ.

В проектобюджета е предвидено още и промяна за прилаганата тежест за година осигурителен стаж при формулата, по която се изчислява размерът на пенсиите. Коефициентът ще бъде стопиран на 1.2% от 2019г., като не се предвижда по нататъчно нарастване. С последната пенсионна реформа от 2015 г. се предвиждаше той да достигне 1.5%. Предложението за промяната е на Министерството на финансите, а аргументът бил, че с увеличаването му се повишава и разликата между стари и нови пенсии в полза на новите, обясни Бисер Петков. По думите му разликите се задълбочавали и от ръста на средния осигурителен доход. По отношение на отпадането на трите най-добри години преди 1997 г., той уточни, че експерти изчислили, че повече от 50% от хората ще имат по-благоприятни размери на пенсиите. Затова според него отпадането на трите години от 1997 до 2000 също щяло да се отрази добре. В проектобюджета е предвидено и осъвременяване на пенсиите с 5.7 на сто от юли, което по думите на социалния министър било най-високото осъвременяване през последните години. Размерът на обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години пък се запазва на 380 лв.

Снимка: Интернет
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев