Подписаха договора за модернизация на Спешната медицинска помощ

......
23.10.2018 / 12:36

400 линейки, оборудвани със съвременна медицинска апаратура, ще бъдат закупени по проект за модернизация на спешната медицинска помощ. Безвъзмездната помощ по проекта е 163,5 млн. лева. Със средствата ще бъдат обновени и 27 центъра за спешна медицинска помощ в областните градове с техните 170 филиала и 6 изнесени екипа.

В присъствието на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, договорът беше подписан от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и зам. регионалният министър и ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма "Регионално развитие" Деница Николова.

С изпълнението на проекта се очаква цялостно реформиране на спешната медицинска помощ, с което ще се подобри значително качеството на здравната услуга и ще се осигури по-ефективна здравна инфраструктура.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев подчерта, че проектът ще доведе до преструктуриране на системата на спешната медицинска помощ, ще повиши ефективността от функционирането й, ще подобри качествата на медицинската дейност в спешните случаи и ще позволи приближаването възможно най-близко до пациентите с тези 237 точки, на които ще бъдат разположени органите на спешната медицинска помощ.

Първите 280 линейки се очаква да пристигнат до края на тази година.

Поръчката за високо проходими линейки е обявена втори път, тъй като при първото обявяване не е имало нито един кандидат. Офертите ще бъдат отворени на 20 ноември. Предстои и втора обществена поръчка за закупуване на медицинско оборудване и апаратура за центровете за спешна медицинска помощ и филиалите им, добави Ананиев.

Общата стойност на проекта е 163,9 млн. лева, като безвъзмездна финансова помощ е 163,5 млн. лева. Срокът за изпълнението му е 36 месеца.

Поръчката беше обявена през април т.г., но се забави заради две обжалвания. През август при отварянето на офертите за поръчката стана ясно, че няма интерес от страна на бизнеса за доставка на линейки във високопланинските райони.

Фирмите, които участваха в конкурса, не бяха подали оферти по тези точки от поръчката. Заради това беше изготвено ново техническо задание и беше обявена нова обществена поръчка, която е само за високопланинските линейки.

Източник: БТА
Снимка: БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев