Във варненска болница извършиха алогенна костно-мозъчна трансплантация на дете с остра левкемия

УМБАЛ „Св. Марина“-Варна
30.10.2018 / 21:16

Лекарите в УМБАЛ „Св. Марина“-Варна извършиха алогенна костно-мозъчна трансплантация на дете. Пациентът е 17-годишно момче с много рядка и трудно лечима форма на левкемия, а донор е братът на детето.

През декември 2016 г. пациентът е диагностициран в Клиниката по детска клинична хематология и онкология на УМБАЛ “Св. Марина”. Предприетата химиотерапия води до ремисия още на първия месец от началото на лечението и детето е в много добро състояние в продължение на 16 месеца.

В края на този период обаче е регистриран рецидив, за който единствената алтернатива за лечение е провеждането на алогенна трансплантация. Тя е осъществена успешно с напълно съвместими хематопоетични стволови клетки, добити от родния брат на пациента, и в момента детето се възстановява в Клиниката по детска хематология и онкология под контрола и грижите на медицинските специалисти.

От юни 2015 г. до септември 2018 г. в отделението по трансплантации в УМБАЛ „Св. Марина“-Варна са извършени 71 автоложни и алогенни трансплантации на хематопоетични стволови клетки на възрастни и на деца.

Ако тези пациенти бяха потърсили помощ в чуждестранни клиники, това би струвало на държавата повече от 15 милиона лева, а лечението им във Варна е струвало около 3 млн. лв. С тази си дейност варненската университетска болница е спестила на държавата над 12 милиона лева.

Единственото отделение по трансплантации в Източна България отваря врати в края на 2014 г. в УМБАЛ „Св. Марина“-Варна, като по този начин високотехнологичната болница поставя началото на една нова дейност - извършване на автоложни и алогенни трансплантации на хематопоетични стволови клетки при възрастни и деца.

Първата автоложна трансплантация е извършена през юни 2015 г., а първата алогенна - през август 2017 г., като най-малкият пациент е на 6 г., а най-възрастният - на 67 г.

Източник: Дарик
Снимка: Пресцентър на УМБАЛ „Св. Марина“-Варна
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев