Сливен отбеляза 75 години от спасяването на българските евреи от Холокоста

Откриване на срещата
13.11.2018 / 20:30

С възпоменателна среща, днес в Сливен беше отбелязана 75-годишнината от спасяването на българските евреи от Холокоста. Събитието се проведе в зала „Май“. На него присъстваха заместник-областния управител на Сливен, Димитринка Петкова, директора на Регионален исторически музей „Симеон Табаков“ Николай Сираков, представители на неправителствени организации, ученици, както и много граждани.

Срещата премина под мотото „Приносът на България за спасяването на евреите от Холокоста“. Тя започна с изложба, която проследява пътя на евреите към концлагерите и към свободата им.

Ученици от Природоматематическата гимназия представиха пред присъстващите презентации за Холокоста. В рамките на церемонията бяха показани характерни за евреите аксесоари и танци. Група „Градски хубавелки“ от читалище „Дружба“ и ученици от Сливен изпълниха няколко песни.

Срещата завърши с поздравителен адрес от името на доцент д-р Александър Оскар – председател на организация на евреите "Шалом", както и с приветствено слово на Димитринка Петкова.

Организатор на проявата е читалище "Дружба", организация на евреите "Шалом", с подкрепата на област Сливен и община Сливен.

Още снимки от новината

Изложба
......
......
......
......
......
......
......
......
......
Презентация
Група "Градски хубавелки"
......
Еврейски танц
......
Стефка Генчева
Димитринка Петкова
Връчване на грамоти
......

 

Текст, снимки и видео клипове: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев