На първо четене депутатите гласуваха по-строги мерки срещу домашното насилие

Народното събрание
15.11.2018 / 13:47

Парламентът гласува единодушно на първо четене поправките в Наказателния кодекс (НК), които въвеждат по-тежки наказания за домашното насилие.

"За" гласуваха 137 народни представители. Измененията се подкрепят и от Министерството на правосъдието.

В началото на дебата председателят на Народното събрание и вносител на поправките в НК Цвета Караянчева представи основните цели на промените. "Трябва да сме не зрители на домашното насилие, а участници в предотвратяването му", коментира тя и уточни, че предлаганите промени целят борба с домашното насилие като цяло, не само срещу жени. "Жертвите трябва да знаят, че ще има начин, по който да сезират органите на реда", обяви Караянчева.

"Момичето е в стрес и истерия, когато излиза и вижда розата. Пред МВР той казва, че нищо не прави като й поставя роза на колата. Да, но това е системно и психическо насилие. Ако не се вземат мерки - това може да прерасне в убийство или самоубийство", даде пример Цвета Караянчева.

Депутатът от левицата Валери Жаблянов обвърза домашното насилие с бедността в България. В отговор депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов опроверга връзката между доходите, бедността и насилието.

С поправките в Наказателния кодекс се въвеждат по-тежки наказания за насилниците, както и до 5 години затвор за психически тормоз. Неправителствени организации предлагат да се уточни, че жертви на домашно насилие са не само брачни партньори, но и хора във фактическо съжителство.

Източник: Дарик
Снимка: БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев