Нови мерки срещу битовата престъпност

Крадец
28.11.2018 / 09:10

Нови мерки срещу битовата престъпност. Едно от предложенията е на вицепремиера Красимир Каракачанов, а именно - осъдените на глоби, които не могат да ги плащат, да полагат обществено полезен труд, посочва NOVA.

Планира се и създаването на групи за обществен ред към общините. Те трябва да анализират обстановката и да насочват МВР за местата, където няма постоянно полицейско присъствие.

За миналата година мобилните екипи са посетили 3500 села над 5300 пъти. Това, според властта, намалило битовата престъпност в тези райони.

За да ги има мобилните екипи са назначени 1514 нови полицаи.

В село Бръшляница, близкото Коиловци и печално известното с високите нива на битова престъпност село Мечка има постоянно полицейско присъствие.

„Похвалите са към колегите и към нашите партньори в борбата с престъпността – прокуратурата. Тарторите с групите са в затвора с присъди и от наша страна остава превенцията и присъствието в тези населени места”, обясни Красимир Начев, директор на ОДМВР-Плевен.

В селата има термокамери и жандармерия. И хората са по-спокойни, защото крадците бързо се залавят.

„Доста битови престъпления имаше. Сега съм доволен от отношението на полицията и жандармерията. Тук постоянно има момчета, които следят за сигурността на хората”, каза Иван Иванов, земеделски производител в с. Бръшляница.

В селото Бръшляница през 2008 година кражбите са били 32. За тази година са 8, като 5 са разкрити.

Превенцията и координацията в битката с битовата престъпност е основен приоритет за ръководството на МВР.

"На местно ниво да се засили координацията и взаимодействието между различните институции с оглед постигането на по-добра превенция на места", каза вътрешният министър Младен Маринов.

Източник: nova.bg
Снимка: Интернет
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев