Фотоизложба за Невена Коканова пред Народния театър

Невена Коканова
13.12.2018 / 16:52

Изложба със снимки на актрисата Невена Коканова беше открита днес преди обед в градската градина пред Народния театър „Иван Вазов“. Поводът е 80-та годишнина от рождението ѝ, които се навършиха преди ден. част от снимките се показват за първи път и са от личния архив на дъщеря ѝ Теодора Шарланджиева и разкриват моменти от живота и кариерата ѝ на актриса.

Фотоизложбата, озаглавена „Невена Коканова на 80. Снимки от един живот", съдържа 32 платна. Това са снимки от личния живот на актрисата, екрана и театралната сцена. Те са селектирани сред близо 500 снимки от личния архив на дъщерята на Коканова. Обработката на всичко е отнела почти 6 месеца и могат да се видят освен в градската градина пред Народния театър и в биографичната книгата, която вече е на пазара и която е написана от журналиста Георги Тошев:

"Госпожа Шарланджиева за пръв път отваря личния архив на майка си и позволява да бъдат публикувани снимки. Повярвайте, не е лесно да се върнеш към живота на любимия човек. След ремонта на градинката при "Св. Седмочисленици" там ще бъде поставена една пейка. Тя ще е на мястото, където Невена Коканова обичаше да сяда след репетиции в Сатиричния театър. В църквата тя е била кръстница на много деца. Там и я изпратихме преди 18 години. На пейката ще пише "Любимо място на Невена Коканова", за да си спомняме за нея", каза Георги Тошев

Изложбата в Градската градина беше открита от заместник-кмета на София Тодор Чобанов:

"Тук в това сакрално за София пространство, в Градската градина на културата и духовността, откриваме изложба за забележителната актриса. Тя е архетип в българската култура. Изигра знакови, много трудни женски роли. Поколения български деца израснаха с нейната невероятна красота. Тя беше от редките случаи, в които невероятната красота беше съчетана с невероятен талант. Тогавашните тийнейджъри неведнъж сме си признавали с ръка на сърцето, че сме влюбени в нея. Тя беше Жената с голямо "Ж", неслучайно наричана "първа дама на българското кино", неслучайно обичана и днес", каза Чобанов.

Дъщерята на Невена Коканова Теодора Шарланджиева също дойде на откриването и беше лаконична:

"Докоснете се. Книгата е много истинска и ще сте много близо до моята майка."

Изложбата в градската градина може да бъде разгледана до 3 януари, а утре във фоайето на Сатиричния театър се открива още една изложба „Невена и Сатирата“. Експозицията също е посветена на 80-годишнината от рождението на актрисата и в нея са включени фотоси от най-запомнящите се театрални превъплъщения на Невена Коканова.

Събрани са моменти от постановките „Балът на манекените“, „Ревизор“, „Ромео, Жулиета и Петрол“, „Игра на котки“. Невена Коканова е изиграла 23 роли на сцената на Сатирата. Първата е на Анжелика Арно в „Балът на манекените“ под режисурата на Грижа Островски през 1961-ва година, а последната - красавицата от хълма на младите вдовици в „Преди последния спектакъл“ с режисьор Илия Добрев преди точно 20 години.

Източник: БНР
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев