Изпълнението на проекта „Северен поток-2“ върви по график

...
26.12.2018 / 20:44

Изпълнението на проекта "Северен поток-2" върви по график и вече са изградени близо 370 км от газопровода, съобщи операторът на проекта компанията Норд стрийм 2 (Nord Stream 2), цитирана от ТАСС. Към момента са положени тръбите на участък от около 370 км, се посочва в комюникето на компанията, публикувано днес на сайта й.

Както бе съобщено по-рано Норд стрийм 2, чийто единствен акционер е руският газов концерн Газпром, е получила необходимите разрешения в четири от петте страни по маршрута на "Северен поток-2". По газопровода се работи в Швеция, Финландия, Германия и Русия в съответствие с издадените национални разрешителни.

Проектът "Северен поток-2" предвижда да се изградят две линии от газопровода с обща мощност 55 млрд. куб.м годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. Съоръжението ще заобикаля транзитните страни Украйна, Беларус, Полша и другите източноевропейски и балтийски страни през изключителните икономически зони и териториални води на пет държави - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия. Общата стойност на проекта се оценява на 9,5 млрд. евро.

На 12 декември Европейският парламент призова да бъде спрян строежът на разширението на газопровода "Северен поток". Резолюцията бе утвърдена с 433 гласа "за", 105 "против" и 30 въздържали се.

Причина за призива е ключовата роля на Украйна в европейската енергийна мрежа, се посочва в съобщение на ЕП. Според евродепутатите доизграждането на газопровода, който заобикаля Украйна, "е политически проект, който представлява заплаха за европейската енергийна сигурност".

Източник: БТА
Снимка: Gulliver/Getty Images
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев