92% от българите веднъж годишно посещават НОИ

НОИ
28.12.2018 / 10:10

92 на сто от осигурените българите поне веднъж годишно посещават териториалните поделения на Националния осигурителен институт (НОИ). Това сочи анализът на анкета за резултатите на института за 2018г.

Данните показват, че намалява делът на лицата, които посещават приемните на НОИ по повод краткосрочни обезщетения. За първи път от последните няколко години той спада с 6% и обхваща по-малко от една трета от всички клиенти. "Това е видимият резултат от значителните финансови инвестиции и целенасочените усилия на института в посока дигитализация на услугите по отношение на безработицата, болничните и майчинството през последните години", уточняват от осигурителния институт. Непроменен пък остава делът, на тези, които посещават приемните с пенсионни въпроси или те са една четвърт от всички потребители на услуги. Веднага след тях по най-чести посещения се нареждат българите, които търсят консултации или за конкретна справка. Техният дял нараства от 18% през 2017 г. до 21% през 2018 г. От услугите на осигурителния архив са се нуждаели около 6% от клиентите, а едва 2,6% са търсили информация за пенсии и обезщетения по европейски регламенти и международни договори.

От анализа става ясно още, че 51% от българите са удовлетворени от начина на обслужване в осигурителния институт, докато неудовлетворените са под 30%. Висока оценка получава още достъпността на информацията – над половината от анкетираните са открили лесно това, което ги е интересувало. Оказва се, че единственото, от което не са доволни хората е времето, което им отнема свършването на необходимата работа в НОИ. Това означава, че те са прекарали повече време, отколкото смятат, че трябва в приемните и по време на обработването на документите, отпускане на пенсия в пълен размер, превеждане на обезщетението и др. Процентът на удовлетворените по показател качество на услугата остава под 50%, като се наблюдава малък спад спрямо предходната година. Най-висока оценка са получили електронните услуги на института. 66 на сто от анкетираните са заявили, че използват тези услуги и са доволни от тях. Неудовлетворените са по-малко от една четвърт (22,5%). В сравнение с национално представителните социологически проучвания, които бяха проведени от НОИ през периода 2014-2016 г., оценката на потребителите за електронните услуги е почти двойно по-висока.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев