Върнаха либийския танкер в Бургаския залив

Танкер
15.01.2019 / 15:04

Танкерът „BADR”, споровете около който въвлякоха страната ни в международен морски сканал и търговска война с Либия, беше върнат в Бургаския залив. Причината - корабът е с неизрядни документи и може да предизвика екозамърсяване в отговорната икономическата зона на Черно море, където престоява вече близо две седмици. Това съобщи на извънреден брифинг днес директорът на Морска администрация кап. Живко Петров.

Танкерът имал разрешение единствено за ремонт в турското пристанище Тузла, тъй като повече от година е бил на бургаския порт. При такава ситуация преди да отплава за където и да е, трябва да бъде основно прегледан и ремонтиран.

 

„Корабът няма валидни документи за нормална експолатация, беше му разрешен само еднократен преход до пристанище за ремонт, с цел избягване на евентуално замърсяване, след като не е сертифициран и не са му проверени системите, следва да се очаква, че може да предизвика екологична катастрофа. Това даде основания за да издам разпореждане до корабособсвениците да бъде върнат обратно“, поясни кап. Петров.

Той отхвърли твърденията, че корабът се е опитал да мине Босфора. След смяната на собствеността му, корабът е стоял на 24 мили срещу Созопол, извън български териториални води, но в в отговорната икономическа зона.

Шефът на Гранична полиция комисар Светлан Кичиков опроверга категорично думите на капината на кораба, за това че плавателния съд е „превзет на абордаж“ от представителите на българската фирма, която претендира за собственост на плавателния съд с участието на служтели от Гранична полиция и Морска администрация. Няма използване на физическа сила и помощни средства. За какво пиратство говорят... Гарантирам, че всички процедури по смяната на собстевността са спазени“, подчерта той.

Източник: Дарик
Снимка: Лалка Димитрова
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев