12 области вече са в грипна епидемия

Карта с градовете, в които е обявена грипна епидемия
22.01.2019 / 12:13

12 области са в грипна епидемия - от днес и София-област и Варнеска област. Болниците са пълни с пациенти с белодробни усложнения, предимно пневмонии. В грипна ваканция са училищата и детските градини.

От днес в принудителна ваканция са учениците и във Варненска област. Решението за обявяване на eпидемия беше взето вчера в късния следобед. Причината – повишеният брой заболели през последната седмица. Напливът пред лекарските кабинети не спира. За родителите на деца в грипна ваканция е изпитание да се справят.

Ограничаването на контактите е най-ефикасното средство срещу болестта. Често обаче по време на грипната ваканция родителите водят децата си в молове, където има контакт с много хора и също е опасно.

Затова съветът е и здравите деца да прекарват ваканцията изолирани вкъщи или ако са навън, да е на открито и на места без струпване на хора. Родителите разчитат на помощта на близките за помощ в отглеждането на децата през грипната ваканция.

При симптоми лекарите напомнят лечението да започва още в първите часове. Освен че учениците са във ваканция, в болниците са прекратени плановите операции и свижданията. Мерките ще са в сила осем дни - до следващия вторник, включително.

Източник: bTV
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев