Агенция ще следи качеството на социалните услуги от 2020 г., заяви депутатът Светлана Ангелова

Светлана Ангелова
28.01.2019 / 14:42

От 1 януари 2020 г. трябва да заработи Агенция за качеството на социалните услуги, заяви в студиото на Дарик радио депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на социалната комисия в парламента Светлана Ангелова. Новата структура ще проверява за начина, по който общините и частните доставчици разходват средствата от държавния бюджет, ще проверява за спазване на правата на потребителите на социални услуги и ще извършва мониторинг на ефективността на национално ниво.

До края на следващата година ще бъде изготвена Национална карта на социалните услуги, каза още Ангелова. Промените са заложени в новия Закон за социалните услуги, който се очаква да бъде приет от Народното събрание до края на февруари.

По думите на депутата Светлана Ангелова целта е облекчаване режима за създаване на услуги, които се финансират от държавния бюджет, като те ще се създават с решение на общинския съвет след предварително одобрение от Агенцията за социално подпомагане. Регламентират се и възможности за сключване на споразумения между общини за предоставяне на услуги за лица от няколко общини и за лица от цялата област. Създават се и правни възможности за публично-частно партньорство при предоставяне на социални услуги.

От 2020 г. социалните услуги у нас ще се използват без издаване на писмена заповед от социалните служби, което също да облекчи достъпа до тях, подчерта Ангелова. По думите й друг важен акцент в промените е създаването на етичен кодекс за служителите, които предоставят социални услуги.

Източник: Дарик
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев