Премиерът Борисов: От година се занимаваме с изтребители, а не с доходите на хората

Бойко Борисов
29.01.2019 / 13:20

Сред важните ефекти от влизането на страна в Еврозоната е дисциплинирането на банковата система. По-ниските лихви по кредитите, стабилна банкова система и това, че при евентуална криза има кой да ти помогне, са други положителни ефекти, заяви премиерът Бойко Борисов по време на 13-ата годишна среща на бизнеса с правителството, на която се обсъждат пътят пред страната ни към Еврозоната и ефектите от това.

От една година се занимаваме само с изтребители, а не се занимаваме с доходи и с това, което ще гарантира на хората по-добър просперитет, каза Борисов във връзка с избраната тема за въвеждането на еврото в България на днешния форум.

Нашите показатели са едни от малкото в Европа, които показват дисциплина и това се отчита, подчерта премиерът. Данъчните приходи през 2018 г. спрямо 2014 г. са с 50 на сто повече, което показва добра работа на системите и прозрачност, а външният ни дълг тази година ще достигне 18,6 на сто и ще ни нареди сред държавите с най-нисък дълг в Европа, каза още Борисов и допълни, че има ръст на инвестициите и те са в реалната икономика, а износът на България за Германия е по-голям от вноса.

„Критиците към присъединяване на България към Еврозоната казват, че щели да се вдигнат цените. Да де, но държавите, на които искаме да приличаме, всичките са с евро. Второ – бих задал контра въпрос. Кои се плашат от въвеждането на еврото и защо? В Банковия съюз и Еврозоната нито централните банки, нито банките в съответната държава могат да си позволяват волности. Защо ни е страх тогава да дисциплинираме този сектор? Той е толкова важен за всеки един от нас“, категоричен е министър-председателят.

Той подчерта, че присъединяването на страната ни към Еврозоната ще доведе до редица благоприятни ефекти, сред които по-ниски лихви по кредите, стабилна банкова система и много други.

Въвеждането на еврото е важно за малките и отворени икономики, каквато е българската, за която е важно да се разчита на износа, заяви Валдис Домбровскис, заместник-председател на Европейската комисия и комисар за еврото и социалния диалог на тринадесетата годишна среща на бизнеса с правителството. За българския туризъм също това е важно, допълни той и отчете, че миналата година е била рекордна за сектора.

Домбровскис изрази удовлетвореност от това, че страната ни твърдо е поела по пътя на присъединяването към еврозоната. Той изтъкна, че вече 20 години единната валута е силна, стабилна и удобна за ползване.

Премиерът Бойко Борисов заяви още, че до месец - месец и половина, ще има видими резултати за изсветляване на сектора на горивата, аналогични на тези при цигарите и алкохола.

Сега и с горивата правим едни неща и ви гарантирам, че резултатите ще бъдат същите като при цигарите - драстични, каза министър-председателят. Той посочи, че ще има видеонаблюдение за сектора на горивата за големи, малки и средни фирми. Такова видеонаблюдение - на всеки кран, дете с пояс да влезе, го виждаме във водата дали е в Дунав или в Черно море, обясни той.

Източник: БТА, БГНЕС
Снимка: БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев