Съставът на ЦИК може да продължи работа и след края на мандата си

Камелия Нейкова
07.02.2019 / 13:23

Съгласно разпоредбите на Изборния кодекс, е допустимо сегашният състав на ЦИК да продължи да осъществява правомощията си и след изтичане на мандата. Това каза пред журналисти говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова, предаде агенция „Фокус“.

Във връзка с искания за смяна на състава на ЦИК, Нейкова отговори, че този въпрос не е от компетентността на Комисията. „В Изборния кодекс се съдържа разпоредба, която определя реда, по който се сформира състава на ЦИК – това е в компетентността на Народното събрание. Не мога да кажа дали мандатът на сегашния състав ще бъде удължен. Но е допустимо, съгласно разпоредбите на Изборния кодекс, сегашният състав да осъществява правомощията си и след изтичане на мандата“, заяви тя. Нейкова коментира, че на страницата на ЦИК вече може да бъде открита отделна секция за изборите за Европейски парламент.

Нейкова коментира, че би било по-добре по-рано да се приемат промените в Изборния кодекс. „За да може чисто организационно не само ЦИК, но и всички институции, които имат отношение към Изборния процес, да могат спокойно да подготвят произвеждането на избори. Иначе на нашия състав на тази ЦИК не веднъж се е случвало в последния момент да има промени в изборното законодателство. Така беше ситуацията през 2016 г. с квадратчето „Не подкрепям никого“, но въпреки това ние се справихме“, посочи още Нейкова.

Източник: Actualno.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев