Красимир Каракачанов: Ако се примирим с хора, неспазващи закона, държавата загива

Красимир Каракачанов
08.02.2019 / 09:50

Ако се примиряваме с това, че има хора, които не искат да спазват закона, държавата е загинала. Това заяви пред NOVA вицепремиерът Красимир Каракачанов.

Коментарът му дойде по повод изготвената от самия него концепция за нови ограничения и задължения за ромския етнос. Документът предизвика сериозна полемика в обществото и сред политическия елит. „Концепцията беше коментирана от хора, които дори не са я прочели. Някои журналисти и политици предпочитат да лицемерничат, отколкото да четат”, отбеляза Каракачанов.

Той бе категоричен, че „трябва да принудим държавния апарат да работи”. „Не може да гледаш на обитателите на гетата като на евтин резервоар на гласове”, коментира още вицепремиерът. Каракачанов поясни, че целта на изготвената от него концепция е да осигури контрол над съществуващото законодателство.

По думите му мерките дори са „меки” в сравнение с други държави. „Има страни, в които децата се отнемат от родителите, ако те не се грижат за тях”, каза Каракачанов и поясни, че у нас помощите биха могли да се дават в натура, за да е сигурно, че се използват от децата.

За една от най-оспорваните мерки, записани в документа - безплатни аборти за майките, оставили две или повече деца в институции, Каракачанов уточни, че предлага възможност за доброволен избор.

Освен това щели да се организират и безплатни ограмотителни беседи за възможностите за предпазване от бременност.

„Законодателството в случаите с деца, които просят и проституират, не се спазва”, акцентира още вицепремиерът.

Каракачанов смята още, че при предоставянето на жилище на роми, те трябва да участват със собствен труд в изграждането и ремонта му.

Източник: nova.bg
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев