Правописна грешка ни жили с един милиард

...
15.02.2019 / 09:09

Правописна грешка в адресите на сайтове, имена на марки и названия на продукти ни жили с около един милиард лева годишно. Това показва проучване на „Монитор“, което се основава на редица доклади от Европейската комисия и по-точно от Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост (EUIPO).

Според последните публикувани данни страната ни е загубила над 500 млн. евро заради фалшиви стоки.

Експертите посочват, че те са имали близки наименования до оригиналните продукти, като разминаването е било само в една буква, замаскирана като правописна грешка. Неточности е имало и в ужким легални сайтове, които също са се разминавали с една или две букви, така че само да приличат на оригиналните домейни, но да не препращат потребителите към страниците на истинските производители.

Според проучванията на ЕК всеки българин губи по 150 лева годишно заради фалшивите стоки. Загуба има и в работните места, които се изчисляват на 17 хил. годишно, и то само заради ментетата. Причината за по-слабата заетост е, че законните производители произвеждат по-малко, отколкото биха произвеждали при липсата на фалшифицирани продукти и заради това наемат по-малко работници.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев