Известният драматург, писател и поет Стефан Цанев, разказа за живота и творчеството си

Среща-разговор със Стефан Цанев
18.02.2019 / 20:15

Среща-разговор с драматурга, писател и поет Стефан Цанев, се състоя днес, 18 февруари 2019 г., в сливенската зала „Май“. Събитието бе организирано от Сдружение „Перлата на Сливен“, с подкрепата на Община Сливен.

Стефан Цанев е роден през 1936 г. Завършва журналистика в Софийския университет. През 1960-1965 г. учи драматургия в Московския киноинститут. Кореспондент на вестник „Народна младеж“ в Родопите и в Перник (1959-1960). Работил е като редактор в Студия за игрални филми (1965-1967), драматург в Държавен сатиричен театър (1967 – 1970), в Театър 199 и Театъра на окръзите (1970-1973), в Театър „София“ (1973 – 1984; 1991), в Драматичен театър в Пловдив (1984-1991), Театъра на армията (1992- 1996), Театър „София“. Автор е на стихове, драми, публицистика и проза, както и на стихове и пиеси за деца.

Негови стихове са превеждани на всички европейски езици, на китайски, монголски, арабски и иврит, а пиесите му („Последната нощ на Сократ“, „Другата смърт на Жанна д`Арк“) са играни в Париж, Гренобъл, Бордо, Атина, Монреал, Петербург, Лайпциг, Висбаден, Варшава, Краков, Прага, Гьотеборг (Швеция), Будапеща, Киев, Москва, Питсбърг (САЩ), Вилнюс, Братислава, Никозия, Букурещ, Гюргево, Хага, Анкара, Измир, Истанбул и др. Негова съпруга е актрисата Доротея Тончева.

На срещата авторът разказа за живота си. Бяха му зададени въпроси, отнасящи се за образованието, цензурата и др.

Стефан Цанев даде автографи на всички, които имат негова книга.

Малко по-рано днес, известния драматург се срещна и с кмета Стефан Радев. На срещата те коментираха състоянието на българските театри.

„Говорил съм с приятели и съм споделял, че ако искаме да се случи дадена работа, трябва да се обърнем към кметовете“, пошегува се писателят.

От своя страна кметът приветства Стефан Цанев с добре дошъл и сподели удоволствието си от неговото гостуване.

„Аз съм израснал с Вашата поезия. Не съм и предполагал, че ще бъдете мой гост. Много се радвам, че сте в нашия град“, изтъкна Радев.

В разговора драматургът не скри, че му тежи състоянието на голяма част от театрите в много от общините.

„Местните трупи са изместени от гостуващите актьори. Един министър не може да обиколи всички театри в страната. Тук идва ролята на кметовете“, посочи Стефан Цанев.

„Имаме много театри в България, което от своя страна води до проблеми с финансирането и поддръжката“, отговори от своя страна кметът.

Стефан Радев подари на своя гост възпоменателна монета „Старият бряст в Сливен“ и цветен албум с облика на града преди и сега.

Още снимки от новината

Гостите в залата
Цветя за драматурга
Стефан Цанев говори за себе си
Присъстващите задават въпроси
Стефан Цанев дава автографи
Среща на Стефан Радев и Стефан Цанев
...

 

Текст и видео клип: Станимир Петков
Снимки: Станимир Петков и община Сливен
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев