Избират с жребий 20 деца за първо причастие лично от папа Франциск

Папа Франциск
18.02.2019 / 21:29

С жребий най-вероятно ще бъдат избрани около 20 деца, които ще получат първо причастие лично от папа Франциск при неговото първо посещение този май в Раковски. Общо около 200 деца на по 9 годинки от всички католически енории у нас се очаква да получат първо причастие по време на литургията в енорийската църква “Пресвето сърце Исусово“ в кв. „Генерал Николаево“ край Пловдив.

Тъй като няма как всички те да получат лично от папата първото причастие, се обмисля как да бъдат избрани само 20 от тях. Единият от вариантите е жребий, като всяка енория излъчи по едно дете, обясни отец Димитър Димитров, който отговаря за литургичните моменти на папското посещение.

„В момента се изготвят списъците на децата, които ще получат първо причастие и на всички желаещи да присъстват на светата литургия в Раковски”, уточни отец Димитър.

Заедно с папа Франциск ще пътуват около 70 човека: кардинали, журналисти и персонал. На 5 май главата на католическата църква ще бъде в София, където ще му бъде приготвена трибуна за богослужението. В Раковски папата ще посети два храма. В църквата „Пресвето сърце Исусово” ще има литургия и първо причастие, а в „Св. Архангел Михаил” ще има среща с католическата общност.

„Обикновено при посещения на папата извън пределите на Ватикана в друга държава, се отслужва една литургия. По желание на папа Франциск в България ще се отслужат две литургии- в София и в Раковски. Така че това е жест към нашата католическа общност”, каза още отец Димитър.

За визитата на папата в Раковски няма да бъдат майсторени специални тронове. Ще се използват тези, които са били направени през 2002 г. за посещението на покойния папа Йоан Павел Втори.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев