Председателят на КФН Карина Караиванова депозира оставката си

 Карина Караиванова
19.02.2019 / 16:48

Председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Карина Караиванова депозира пред Народното събрание оставката си, съобщиха от комисията. От 1 март Карина Караиванова се присъединява към екипа на Европейската банка за възстановяване и развитие.

Тя е номинирана от Министерски съвет за представител на България в Съвета на директорите на ЕБВР.

Кариерата ѝ започва като експерт в Министерство на финансите, като достига до позицията заместник-министър, която заема в два кабинета. Тя беше избрана за председател на КФН през 2016 г.

Караниколова заяви, че е свършила цялата работа, за която е поела ангажимент при встъпването си в длъжност.

„През този период беше извършена за първи път от създаването на КФН реформа по отношение подобряване на надзора на небанковия финансов сектор, която установи процедури, включващи начина на финансирането на дейността на КФН и определяне на отговорностите на председател, заместник-председатели и член на комисията“, отчете тя и допълни, че промяната в начина на функциониране на КФН е условие за допускането на България в механизма ERM II – чакалнята за еврозоната.

Въпреки изтъкнатите от нея позитиви, работата на Караниколова беше силно критикувана покрай скандалите с фалиралата ЗК „Олимпик”, които бръкнаха в джоба на хиляди българи.

Заради проблема с неизплатените застрахователни полици през лятото подаде оставка зам.-председателят на комисията, който да отговаря за застраховането – Ралица Агайн. Шест месеца по-късно, неин заместник все още не е назначен.

По думите на Караниколова, не е имало кандидатура, която да срещне подкрепата на депутатите. След напускането ѝ комисията ще остане само с трима членове, но според председателя на КФН в оставка, те могат да вземат решения - въпреки че по закон трябва да са петима.

Източник: bTV
Снимка: Ладислав Цветков
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев