Дедесар от епохата на „Слънчогледите“ влиза отново в затвора

Румен Дурев
21.02.2019 / 15:02

ова, 4-годишна ефективна присъда получи старозагорски „бизнесмен“ по дело за данъчни измами отпреди 10 години в размер на над 3 млн лв.

55-годишният Румен Дурев има зад гърба си близо дузина дела и няколко престоя зад решетките за фиктивни сделки с пшеница, ечемик, царевица и слънчоглед на територията на цялата страна. На негово име не се води нито една фирма, показва проверката в Търговския регистър, защото винаги е действал като пълномощник на дружества, чийто реални собственици се съгласявали той да ги представлява. Мъжът е получавал логистична помощ от сестра си, която използвала счетоводните си познания, за да изготвя неистинските декларации пред НАП , като по този начин баткото получавал неправомерно ДДС-кредити.

През годините Дурев попада в полезрението на икономическа полиция още през 2009-2010 година, задържан е при акцията под кодово наименование „Слънчогледите“.

Присъдата, която постанови състав на старозагорския окръжен съд е по дело, образувано в резултат на досъдебно производство още през 2011 година. Първоначалното обвинение е за данъчни измами в размер на 5,9 млн лв извършени в периода от 10 април 2009 година до към 12 януари 2011 година, но в крайна сметка на финала е осъден за източване на ДДС в рамките на малко повече от 3,8 млн лв.

Присъдата е постановена след приспадане на 1/3 от първоначалния 6 – годишен размер, от нея се приспадат и изтърпени до сега три присъди по дела за аналогични престъпления. В крайна сметка Дурев , който се оказал без никакви имоти за евентуална конфискация , ще пребивава зад решетките едва години и месец. Съдът е наложил на „бизнесмена-измамник“ и 100 лв глоба извън 7887-те лева за разходи в хода на досъдебното производство.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев