Прокурори проверяват за блудство със сираче в Ямбол

Дете
22.02.2019 / 10:56

Съмнения за сексуално блудство със сираче в приемно семейство от Ямбол, установи процедура по разсиновяване в Добрич. Това обясни пред „Монитор“ адвокат Дарена Миткова, която е защитник на 5-годишното дете по делото за разсиновяване.

Осиновителката, която се е грижила 3 месеца за малчугана, желае да се откаже от детето заради „утвърдена хомосексуалност“, както е записано в мотивите й пред съда. „Осиновителката и нейна приятелка свидетелстват, че когато са били на море в Балчик, видели как детето се съблякло голичко и започнало да се търка до крака на един мъж“, разказва адвокат Дарена Миткова. По думите на Миткова, директорът на дома за медико-социални грижи, където то е настанено в момента, също забелязал подобно поведение - детето мастутбирало в леглото. След работа с психолози обаче, психологическото му състояние много се подобрило.

Съдебно-психиатричната експертиза на Районната прокуратура в Добрич установила, че има причинно-следствена връзка между поведението на детето и приемното семейство в Ямбол, където е живяло преди да бъде осиновено. Там то е прекарало година и половина. „В експертизата е записано още, че вследствие на това, което му се е случвало в приемното семейство, след като е било изведено оттам, то е станало агресивно.

Това дете вече е с разбит живот“, казва Миткова. Констатацията е подписана от психолог и психиатър.

На 28 декември миналата година Районната прокуратура в Ямбол също е започнала проверка по случая. Срокът й е удължен с още два месеца, като изтича на 28 февруари, каза пред „Монитор“ Мина Грънчарова, която е районен прокурор на Ямбол. „Надявам се полицията да успее да приключи в този срок и да каже дали има извършено престъпление“, добави още тя.

Междувременно днес по случая се само сезира и Държавна агенция за закрила на детето. След като се запознаят с материалите на прокуратурата, оттам ще инспектират и работата на дирекцията за Социално подпомагане в Ямбол. Въпреки подозренията и становището на съда в Добрич, семейството на бившия военен, където е било настанено детето все още е в списъка за приемна грижа.

До началото на януари тази година в същото семейство е било настанено и 4-годишно момиченце, обяснява Мариана Славова, бивш директор на Дирекция „Социално подпомагане“ в Ямбол. 15 дни след като тя извежда новонастаненото дете от приемното семейство, е освободена от поста с довод за неприемливо поведение. Освен това, при проверка, преди да бъде изведено момиченцето, Славова установява, че то има братче, и че са разделени. В момента двете деца живеят заедно в Център за настаняване от семеен тип в Елхово. До приключване на редакционни брой не успяхме да се свършем с настоящия директор на регионалната дирекция „Социално подпомагане“ Милена Янъкова за коментар по темата.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев