Ветото на президента влиза в пленарна зала

Румен Радев
06.03.2019 / 08:50

На първото за седмицата заседание, на 6 март, депутатите ще гласуват повторно промените в Изборния кодекс, върху които президентът Румен Радев наложи вето, връщайки ги за ново разглеждане в парламента.

Новите изборни правила, срещу част от които се породи широко обществено недоволство, бяха потвърдени единодушно от Комисията по правни въпроси.

Подкрепени от коалиционния си партньор „Обединени патриоти“, ГЕРБ вече заявиха намерението си да внесат нов законопроект, целящ връщането на старото положението с преференциите. Именно завишеният праг за валидност на преференциите се превърна в „ябълката на раздора“ и стана повод президентът Радев да напише в мотивите си, че промените са „необосновани от гледна точка на демократичното управление и правовата държава“.

От ДПС пък заявиха готовност също да внесат свое предложение по темата.

Освен преференциалния вот, президентът атакува още текстовете за машинното гласуване, обжалването на актовете на избирателните комисии, мнозинствата при отмяна на решенията им за отхвърляне и правилата за подсъдността.

Въпреки призива на държавния глава от БСП да участват в дебата, депутатите на левицата ще продължат бойкота си и за трета седмица ще останат извън пленарна зала. Повод за напускането им станаха именно новите изборни правила, срещу които от тази част на опозицията възразиха остро. Лидерът на партията Корнелия Нинова обясни, че единствено, ако управляващото мнозинство приеме ветото на президента, исканията на БСП ще бъдат изпълнени, а това би било основание за свикване на Национален съвет и преразглеждане на решението да останат извън парламента.

Източник: БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев