Инвалид живее втора седмица в изгоряла къща

Тодор Димов
06.03.2019 / 09:35

55-годишният инвалид Тодор Димов от хасковското село Тракиец живее в малка стая в изгорялата си къща вече втора седмица. Той няма къде да се премести, защото няма близки и роднини, които биха могли да го приютят, съобщи bTV.

Къщата изгоря почти напълно след пожар преди десетина дни. Възрастната майка на Тодор е причинила пожара.

Жената страдала от деменция и забравила отворена вратичката на печката, която работи на дърва и въглища. Изхвръкналите от огъня въглени и искри подпалили постелките по пода и огнените езици бързо обхванали цялата дневна. Майката на Тодор разбрала какво е направила, но вече било късно. Жената все пак успяла да избяга и да предупреди и сина си. Приютена е при роднини, но за Тодор няма място в дома им. Сега мъжът, който е инвалид, живее в единствената оцеляла от пламъците стая. В нея обаче условията са непоносими, въздухът е тежък за дишане, а навсякъде се усеща тежката и задушлива миризма на пушека от пожара.

Местните от село Тракиец са събрали за Тодор около 300 лева, но тази сума е крайно недостатъчна. Мъжът живее с пенсия от 300 лева, с която едва покрива нуждите си от ток, храна и лекарства. Мъжът няма никакви спестявания и дори и не може и да си помисли за ремонт със собствени средства.

„Тодор имаше златни ръце до преди няколко години. Работеше много точно в строителството. Помогнал е на много хора в селото. Зидал, мазал и шпакловал или

безвъзмездно, или на символични цени.

А сега, когато има нужда от помощ, е напълно забравен“, твърдят негови комшии. Все пак се намерили помагачи, които да разчистят пепелището. Възстановили и инсталацията в стаичката на Тодор, която обаче повече прилича на газова камера. Инвалидът умолява всеки, който има възможност да му помогне с пари, строителни материали или работна ръка, да го направи. Желаещите да помогнат могат да се свържат с Тодор чрез служебния телефон на кмета на Тракиец Красимир Бойчев 03700 2220, или на мейла trakiets@haskovo.bg.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев