Димитър Абаджиев е първият български посланик в Саудитска Арабия

Димитър Абаджиев
07.03.2019 / 10:53

Първият посланик на България в Саудитска Арабия Димитър Абаджиев пристигна в Рияд, съобщи външното министерство в сряда.

Това е още една спирка в дългата кариера на Абаджиев, която премина през няколко партии и различни държавни назначения. Бившият депутат, който премина през СДС, ДСБ и стигна до ОЛП, бе назначен за посланик в Словения преди три години, но не получи пълния си мандат, след като правителството на Бойко Борисов, със съгласието на президента Румен Радев, реши да прехвърли. в Саудитска Арабия.

Преди това Абаджиев е бил генерален консул в Шанхай, представител на България в ръководството на „Набуко Газ Интернешънъл Газ Интернешънъл” и други.

Сега Абаджиев стана първият български посланик в Саудитска Арабия. Двете страни имат дипломатически отношения от 1995 г. насам, но досега в Рияд няма българско дипломатическо представителство.

Очаква се посланик Абаджиев да предаде копия от своите писма за вярност към министерството на външните работи на Саудитска Арабия следващата седмица.

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че страната ни планира да открие посолство в Рияд по време на посещението си в Саудитска Арабия през ноември 2017 г. През следващата година започна процесът на откриване.

Очакванията на България са, че новата мисия ще доведе до задълбочаване на бизнес отношенията между двете страни. Българският външен министър се среща няколко пъти със саудитския си колега Абел ал Джубиер. Според нея, българските фирми се интересуват от участие в реализацията на нови инженерни и строителни проекти в страната.

По време на посещението на Борисов в Саудитска Арабия, освен че министър-председателят участва в известния танц с мечове, България направи няколко споразумения с кралството, сред които да се избегне двойното данъчно облагане и сътрудничеството в областта на селското стопанство, животновъдството и риболова.

В момента двете страни работят за създаване на съвместно предприятие, което ще реализира проекти за производство на фураж и износ на месо от България за Саудитска Арабия.

Назначаването на нови посланици предизвика ново напрежение между правителството на Бойко Борисов и президента Румен Радев. През февруари външният министър се оплака, че Радев не е подписвал предложенията на правителството в продължение на няколко месеца. В същото време правителството бързо одобри тези на Радев.

Впоследствие процесът започна, но всички спорни въпроси все още не са решени.

Най-спорното назначение беше за новия посланик в Париж. Досега тази длъжност остава незаета. Външното министерство предложи дипломатическата мисия да се оглави от сегашния заместник-министър Юрий Щерк. Според неофициална информация президентът настоява за дипломата Петко Драганов, който е заместник-министър на външните работи в кабинета на Симеон Сакскобургготски.

Досега в Париж няма да бъде назначен нов човек, а посланик остава Ангел Чолаков.

Източник: novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев