Българин с награда „Бреслър“ в САЩ за принос към зрителните науки

Владимир Кефалов
10.03.2019 / 17:55

Българският учен Владимир Кефалов е носителят на престижната американска награда “Бреслър“ за 2019 г.

Тя се присъжда от 2001 г. насам от организацията Lighthouse Guild за изтъкнати постижения в сферата на зрителните науки, направени от хора в средата на кариерата си. Състои се в чек за 54 000 долара. Парите са завещани от покойния филантроп Алфред У. Бреслър. Церемонията по връчването й ще се състои през ноември в Ню Йорк.

„Владимир Кефалов е един от водещите световни изследователи на очната ретина. Неговата работа доведе до нови познания относно механизмите на многобройните смущения на човешкото зрение. Сред които причините за дегенерацията и разстройството на фоторецепторите, нарушаващи възприемането на цветовете и нощното виждане. Те стимулират лечението на загубата на зрението“, се казва в съобщението на Lighthouse Guild.

А председателят на организацията Алън Морс обявява Кефалов за „звезда в сферата на изследването на ретината“.

Съвсем естествено потърсихме отново 51-годишния българин, който е доцент по невронаука в университета „Вашингтон“ в американския град Сейнт Луис, щата Мисури.

„Много съм горд. Защото, като погледнах списъка с другите лауреати преди мен, всички те до един са светила в тази сфера“, каза българският учен.

Специалистите са се посветили на изследването на зрителните клетки в ретината. Методът се нарича електрофизиология. Екипът на Владимир Кефалов изследва електрическите сигнали на тези зрителни клетки. Те всъщност поглъщат светлината и я превръщат в електрическия импулс, който след това произвежда зрителното възприятие.

Кефалов и хората му изследват тези клетки и от фундаментална гледна точка. Ръководеният от българския специалист екип иска да разбере какви са механизмите, превръщащи светлината в електрически импулс, както и как те се адаптират към светлината и тъмнината.

В момента, в който екипът разбере механизма, по който дефекти в гените водят до слепота, следва нова стъпка. Целта на специалистите е да се опитат да обърнат нещата и да възстановят нормалната функция на клетките. Може да стане чрез генна терапия, т.е. да вкараш обратно нормалния ген, или по друг начин с фармацевтични терапии.

Източник: Клуб Z
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев