Роднини на Сакскобургготски се оттеглиха от делото за рилските гори и обявиха, че са на държавата

Симеон Сакскобурготски
12.03.2019 / 11:40

Шестима роднини на Симеон Сакскобургготски, които са херцози от рода Фон Вюртемберг и са наследници на цар Фердинанд, са признали правото на собственост на държавата върху т. нар. царски рилски гори. Това стана по делото за 16 500 дка гори, което бившият премиер води в Софийския окръжен съд. То е единственото от серията за "царските имоти", което още няма финал на първа инстанция, съобщава "Дефакто".

Вчера съдът одобри споразумение между земеделския министър Румен Порожанов, който подаде иска за горите, и Патрик Франсис Александър дьо ла Лан Мирлес, херцог Александер фон Вюртемберг, херцог Ойтен фон Вюртемберг, херцог Фердинанд фон Вюртемберг, херцогиня Софи Едокси Мария Луиз и Франсоа Жорж Мари Люс-Байи. В него е записано, че херцозите никога не са считали имотите за своя собственост.

Делото е за 16 поземлени имота. Те са били върнати в периода от 2000 до 2003 г. от общинската поземлена служба в Самоков на наследници на цар Фердинанд. В имотите се намират и рилските гори, които държавата си поиска обратно. Въпреки че роднините на Сакскобургготски никога не са встъпвали във владението им, но също бяха ответници по делото, тъй като са наследници на цар Фердинанд.

Така ответници по процеса остават Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза, които владеят горите, връщани им на базата на решението на Конституционния съд от 1998 г., обявило за противоконституционен еднократния закон от 1947 г. за отнемане на имотите на бившите царе и техните наследници.

Ответници по делото са също и три дружества, на които бившият премиер и сестра му са продавали земи.

Източник: Дневник
Снимка: Юлия Лазарова
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев