Инвалиди и експрестъпници в социалните предприятия

Инвалиди на работа
25.03.2019 / 10:02

Социалните предприятия ще посочват дали наетите от тях работници са инвалиди, бивши престъпници, алкохолици или наркомани. Това става ясно от правилника на Закона за предприятията на социалната и солидарна икономика, който е публикуван за обществено обсъждане.

Нормативният акт е насочен към затрудняване на уязвими групи и цели създаването на ясни критерии за фирмите, които имат такава насоченост. Бившите затворници, които ще могат да се трудят в компаниите, трябва да са изтърпели наказанието за срок не по-кратък от 5 години, ако краят му е настъпил през последните три години от започване на работа. Условието за наемане на зависимите към психоактивни вещества пък е да са преминали успешно рехабилитационна програма през последните две години. Социалните предприятия ще имат възможност да наемат още жертви на домашно насилие, безработни над 55 години, бездомници, чужденци, които са получили убежище у нас. Бежанците ще трябва да са под българска закрила през последните 3 г.

Всички компании, които са със социална насоченост, ще бъдат вкарани в национален регистър. За целта те ще трябва да подадат заявления. Системата ще е свързана по електронен път с Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел. По този начин ще отпадне изискването за предоставяне на учредителен договор или устав. Освен това фирмите няма да имат задължение да предоставят в НАП трудовите договори на заетите, справка за средносписъчния брой на персонала. Информацията ще бъде изисквана от компаниите само в случаите, когато тя не може да бъде получена по служебен път. Записаните в Националния регистър на социалните предприятия ще могат да кандидатстват за евросредства.

Фирмите пък ще са разделени на клас „А“ и клас „А плюс“. Към първия спадат тези, които имат до трима служители от уязвими групи или инвестират до 7500 лв. от печалбата си за социални цели. При клас „А плюс“ минимумът наети работници е 30 или инвестиция до 75 000 лв. Предприятията ще ползват данъчни облекчения. Налозите за тях ще бъдат с до 10 на сто по-ниски. Очакванията са до 2021 г. делът на социалното предприемачество у нас да достигне 2% от БВП. Сега той е едва 0,7%.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев