Росен Плевнелиев: Русия взриви устоите на мира

Росен Плевнелиев
25.03.2019 / 14:57

Историята днес се пише пред очите ни. През последните пет години взривени бяха устоите на мира и то от държава членка на Съвета за сигурност на ООН – Русия. Никой не вярваше, че ще бъде подкопан мирът и ще има прекрояване на граници. Заради това днес е важно да знаем – кой пише историята? Дали войнстваща империя, която е на Изток от нас или Западът, който продължава да бъде световният гарант за мир, спазване на ценности и прогрес. Това заяви президентът Росен Плевнелиев (2012-2017г) на конференция "Членството в НАТО - ключ към ЕС", организирана от Атлантическия съвет в България (АСБ) с която се отбелязва 70 години от основаването на НАТО и 15 години от присъединяването на България.

На форума Иван Костов каза, че българските власти са пасивни пред кремълската хибридна агресия, дори сервилничат пред Кремъл и не допринасят за колективна сигурност и отбрана в НАТО.

"Около България цари нестабилност. Хората се притесняват, а политиците са призвани да решават страховете на гражданите, а не да заиграват с тях. Ако не искаме да има войни и конфликти отново, решенията трябва да бъдат глобални, всички заедно да отстояваме тези принципи", каза посочи в речта си Росен Плевнелиев. Според него сама България е слаба, не може да решава наболелите проблеми, но тя е силна, когато е част от големия съюз на НАТО, защото Алиансът отстоява принципите на мира.

"Днешната битка не е между "десни" и "леви", а между "демократи" и "популисти". Днес повече от всякога има реална опасност популистите да влезнат в Европейския парламент и да заемат водещи позиции в него. Популистите никога няма да бъдат силни, защото те нямат кауза, а заиграват със страховете на хората", каза още Плевнелиев.

"Аз не съм привърженик на призива: Винаги с евроатлантическите партньори, но никога против Русия. Как да бъдем винаги с Русия, след като тя организира и провежда хибридна война срещу нас?", попита Плевнелиев.

"Да модернизираме армията си в партньорство с НАТО и по техни стандарти. Крайно време е да спрем наливането на милиони за ремонтиране и поддръжка на стара съветска техника", призова Плевнелиев.

Източник: Дневник
Снимка: Юлия Лазарова
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев