От 2021 година спираме да местим стрелките на часовника

Часовници
26.03.2019 / 19:53

Ще ни се наложи да въртим стрелките на часовниците още няколко пъти, включително и в края на тази седмица. Евродепутатите подкрепиха предложението на Европейската комисия смяната на часовото време да бъде прекратена, като дадоха време на държавите членки да се синхронизират до 2021 година, а не както комисията първоначално предложи това да стане през 2019-а.

До 1 април 2020 година страните членки трябва да уведомят Еврокомисията кое време избират - лятното или стандартното, популярно като зимно часово време. ЕК си запазва правото, ако има проблеми и държавите не са успели да се синхронизират, директивата да бъде отложена или отменена.

„Ако дадена страна избере лятното часово време, това означава, че последно ще сменя стрелките през март 2021 година. А ако се избере зимното, означава, че стрелките ще се местят за последно през октомври същата година“, обясни евродепутатът Момчил Неков, докладчик по темата в Комисията по земеделие.

Евродепутатите искат страните от ЕС и Европейската комисия да координират решенията, за да се гарантира, че установяването на лятно часово време в някои страни и на зимно часово време в други, няма да възпрепятства функционирането на единния пазар.

В случай че Европейската комисия прецени, че предвиденият режим за часовото време може значително и постоянно да възпрепятства функционирането на единния пазар, може да отложи датата на прилагане на директивата с максимум 12 месеца, гласи приетият текст. Той е позицията на Европарламента за преговорите с министрите на ЕС за окончателните правила.

През септември миналата година ЕК предложи да се сложи край на преместването на стрелките, след като допитване на територията на блока показа, че по-голяма част от гражданите подкрепят идеята. В анкетата участие взеха 4,6 милиона души, като 84% от тях са против смяната на часовото време.

Но докато държавите членки решават кое време ще използват и се синхронизират помежду си, продължаваме да въртим стрелките. Така че не забравяйте тази неделя, 31 март през нощта трябва да преместите часовника с час напред, за да влезем в лятното часово време и да се будим с час по-рано.

Източник: БТА
Снимка: pixabay.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев